1. Ile jest cyfr znaczacych w nastepujacych liczbach:
a) 12.010---5 cyfr
b)l=0,50cm---2 cyfry
c) (37.82+/-0.04)% tutaj nie wiem dokladnie np. 37.82+0,04=37.86 jako ze bierze sie wynik z najmniejsza iloscia cyfr znaczacych i odrzucajaca koncowka powinna byc parzysta. Jak to powinno wygladac??
d)22.990--5 cyfr
e) 3.06%-3 cyfry
f)m=0.0563g---3 cyfry
g) stala Faradaya=96500 +/- 10C =>96500-263,15= tak jak w c
Cyfry znaczące
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 10 mar 2008, o 12:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nie z tego swiata
- Podziękował: 2 razy
- Lonc
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 43 razy
Cyfry znaczące
Do cyfr znaczących zaliczamy tylko te występujące w rozwinięciu dziesiętnym (po przecinku) i nie liczymy zera. Zgodnie z tą zasadą policz cyfry jeszcze raz
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 10 mar 2008, o 12:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nie z tego swiata
- Podziękował: 2 razy
Cyfry znaczące
na tej stronce jest napisane:
245--3 cyfry znaczace
10--2 cyfry itp.
juz kompletnie nie wiem o co chodzi