Mam wielką prośbę, czy mógłby mi ktoś zrobić 3 zadania ? w piątek mam klasówkę i na ich podstawie będą podobne zadanie, a nie bardzo je umiem ;/
1.Oblicz ile gramów soli i ile gramów wody znajduje się w 625 g roztworu o stężeniu 12 %
2.W 250 cm (sześciennych) roztworu o gęstości 1,05 g/cm(sześciennych) rozpuszczono 15 g soli.
Oblicz stężenie procentowe roztworu.
3.75 g chlorku miedzi II CuCl2 rozpuszczono w wodzie i otrzymano 425 cm (sześciennych) roztworu. Oblicz stężenie molowe tego roztworu.
Z góry bardzo dziękuję.
Stężenie procentowe.
Stężenie procentowe.
1.
\(\displaystyle{ Cp=\frac{masa \ substancji}{masa \ roztworu}\cdot100\%}\)
a więc
\(\displaystyle{ 12\%=\frac{masa \ substancji}{625g}\cdot100\%}\) /:100%
\(\displaystyle{ \frac{12}{100}}\)=\(\displaystyle{ \frac{masa \ substancji}{625g}}\)
mnożymy na krzyż, więc:
\(\displaystyle{ 100\cdot masa \ substancji = 7500g}\)
masa substancji = 75g
masa wody= 625g-75g= 550 g
\(\displaystyle{ Cp=\frac{masa \ substancji}{masa \ roztworu}\cdot100\%}\)
a więc
\(\displaystyle{ 12\%=\frac{masa \ substancji}{625g}\cdot100\%}\) /:100%
\(\displaystyle{ \frac{12}{100}}\)=\(\displaystyle{ \frac{masa \ substancji}{625g}}\)
mnożymy na krzyż, więc:
\(\displaystyle{ 100\cdot masa \ substancji = 7500g}\)
masa substancji = 75g
masa wody= 625g-75g= 550 g