Hej.Mam kilka zadań,których nie do końca umiem rozwiązać.Bardzo bym była wdzięczna,gdyby ktoś mi pomógł,a ich jest dość sporo i muszę je zrobić do piatku..z góry dzięki:)
1.Ile wody morskiej o stężeniu 3,5% należy odparować aby uzyskać 2kg soli kuchennej?
2.W roztworze na jedną cząsteczkę cukru przypada 150 cząstek wody.Oblicz stężenie tego roztworu wiedząc,że rozpuszczonym cukrem jest glukoza.
3.W roztworze powstałym przez rozpuszczenie wodorotlenku sodu z wodą na 2 części masowe tego wodorotlenku przypada 5 części masowych wody.Oblicz stężenie procentowe otrzymanej zasady sodowej.
4.Po odparowaniu wosy z 94g roztworu nasyconego w temp.20 stopni otrzymano 44g saletry sodowej.Oblicz
a)stężenie nasyconego roztworu saletry w tej temp.
b)rozpuszczalność saletry w wodzie w tej temp.
Rozpuszczalność i stężenie
- Lonc
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 43 razy
Rozpuszczalność i stężenie
1.
\(\displaystyle{ ms=2kg\\
\\
mr= \frac{ms \cdot 100\%}{cp}= 57kg}\)
3.
\(\displaystyle{ M \ NaOH = 40g/mol\\
\\
40g - 2\\
mr - 7\\ \\
mr=140g\\
\\
cp= \frac{ms \cdot 100\%}{mr} = 28,6\%}\)
\(\displaystyle{ ms=2kg\\
\\
mr= \frac{ms \cdot 100\%}{cp}= 57kg}\)
3.
\(\displaystyle{ M \ NaOH = 40g/mol\\
\\
40g - 2\\
mr - 7\\ \\
mr=140g\\
\\
cp= \frac{ms \cdot 100\%}{mr} = 28,6\%}\)