Rozpuszczalność i stężenie

Ewe_lina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2 mar 2009, o 14:58
Płeć: Kobieta

Rozpuszczalność i stężenie

Post autor: Ewe_lina »

Hej.Mam kilka zadań,których nie do końca umiem rozwiązać.Bardzo bym była wdzięczna,gdyby ktoś mi pomógł,a ich jest dość sporo i muszę je zrobić do piatku..z góry dzięki:)

1.Ile wody morskiej o stężeniu 3,5% należy odparować aby uzyskać 2kg soli kuchennej?
2.W roztworze na jedną cząsteczkę cukru przypada 150 cząstek wody.Oblicz stężenie tego roztworu wiedząc,że rozpuszczonym cukrem jest glukoza.
3.W roztworze powstałym przez rozpuszczenie wodorotlenku sodu z wodą na 2 części masowe tego wodorotlenku przypada 5 części masowych wody.Oblicz stężenie procentowe otrzymanej zasady sodowej.
4.Po odparowaniu wosy z 94g roztworu nasyconego w temp.20 stopni otrzymano 44g saletry sodowej.Oblicz
a)stężenie nasyconego roztworu saletry w tej temp.
b)rozpuszczalność saletry w wodzie w tej temp.
Awatar użytkownika
Lonc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jarosław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 43 razy

Rozpuszczalność i stężenie

Post autor: Lonc »

1.
\(\displaystyle{ ms=2kg\\
\\
mr= \frac{ms \cdot 100\%}{cp}= 57kg}\)


3.
\(\displaystyle{ M \ NaOH = 40g/mol\\
\\
40g - 2\\
mr - 7\\ \\
mr=140g\\
\\
cp= \frac{ms \cdot 100\%}{mr} = 28,6\%}\)
ODPOWIEDZ