Stężenie molowe
Stężenie molowe
wiedząc, że wodny roztwór NaCl o stężeniu molowym 4,84 mol/dm jest jednocześnie roztworem 24% oblicz gęstość tego roztworu. proszę o pomoc
- Lonc
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 43 razy
Stężenie molowe
skorzystaj z wzoru \(\displaystyle{ dr= \frac{cM*M*100\%}{Cp}}\)
M będzie równe 23g/mol+35,5g/mol = 58,5 g/mol . Podstaw wartości do wzoru i Ci wyjdzie
M będzie równe 23g/mol+35,5g/mol = 58,5 g/mol . Podstaw wartości do wzoru i Ci wyjdzie