Bardzo proszę o pomoc:
1. Wskaż zbiór substancji, w roztworach których fenoloftaleina przyjmuje barwę malinową:
a.K2CO3, CO2, Ba(NO3)2
b. FeCl3, CaO, KOH
c. Na2SO3, CaCl2, N2O3
d. Na2SO3, KOH, BaO
2. Stopień dysocjacji kwasu fluorowodorowego w 0,01 molowym roztworze wynosi 22%.
Wskaż stałą dysocjacji:
a. 6,2*10-6
b. 6,2*10-4
c. 0,62*10-4
d. 4,8* 10-4
e. 0,48*10-4
stała dysocjacji
-
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 10 wrz 2007, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubcza
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2 razy
stała dysocjacji
@Lonc nie wprowadzaj ludzi w błąd. 1d.
2. Podstaw dane do wzoru na stałą dysocjacji \(\displaystyle{ K_a=\frac{c\alpha^2}{1-\alpha}}\) i masz odpowiedź.-- 24 lutego 2009, 18:47 --2b
2. Podstaw dane do wzoru na stałą dysocjacji \(\displaystyle{ K_a=\frac{c\alpha^2}{1-\alpha}}\) i masz odpowiedź.-- 24 lutego 2009, 18:47 --2b