proszę o sprawdzenie poniższych zadań z testu:
zad1 Podaj przebieg reakcji glinu i srebra ze stężnonymi kwasami: chlorowodorowym i azotowym (V):
\(\displaystyle{ 2Al+6HCl = 2AlCl _{3} +3H_{2} \uparrow}\)
\(\displaystyle{ Al+HNO_{3} =}\) reakcja nie zachodzi
\(\displaystyle{ Ag+HCl =}\) reakcja nie zachodzi
\(\displaystyle{ Ag+HNO_{3}=AgNO_{3}+NO_{2}+H_{2}O}\)
zad2 Napisz reakcje poniższych związków z wodą:
\(\displaystyle{ Cl_{2}O_{3}+H_{2}O=2HClO_{2}}\)
\(\displaystyle{ NH_{3} +H_{2}O= NH_{4}OH}\)
\(\displaystyle{ HI +H_{2}O= HI}\)
\(\displaystyle{ I_{2}O +H_{2}O= 2HIO}\)
\(\displaystyle{ N_{2}O_{3} +H_{2}O=HNO_{2}}\)
test - chemia ogólna
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
test - chemia ogólna
1.Stężone czy rozcieńczone są substancje?
2.Tu też piszesz "nie zachodzi" ,a nie piszesz x + y => x.
2.Tu też piszesz "nie zachodzi" ,a nie piszesz x + y => x.
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bochnia
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 4 razy
test - chemia ogólna
nie wiem jakie one sa... przepisałem słowo w słowo z kartki
w zad 2 wymyśliłem jeszcze że
\(\displaystyle{ HI +H_{2}O= H_{3}O^{+}+I^{-}}\) dobrze?
w zad 2 wymyśliłem jeszcze że
\(\displaystyle{ HI +H_{2}O= H_{3}O^{+}+I^{-}}\) dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy