MOŻE KTOŚ MI POMOŻE ROZWIĄZAĆ ZADANIA Z CHEMII ZE STĘŻENIA PROCENTOWEGO
1. Na stole demonstracyjnym znajduje się cukier, waga , kolba miarowa i woda . Opisz jakie czynności trzeba wykonać , aby przygotować 50 g roztworu cukru o stężeniu 5 %
2. Oblicz ile gramów wody i ile gramów chlorku potasu należy wymieszać ze sobą aby otrzymać 180g roztworu 2%
3. Mama Ani poleciła jej aby przygotowała 2 litrów (5 dm3) 0,6% zalewy do kiszenia ogórków . Ile gramów soli kamiennej i ile gramów wody powinna użyć w celu przygotowania takiej zalewy ( przyjmij że gęstość roztworu wynosi 1g / cm3
4. Aby uzupełnić dzienną dawkę wapnia młody człowiek powinien wypić 3 szklanki mleka , co odpowiada około 1,2 g wapnia . oblicz stężenie procentowe wapnia w jednej szklance mleka o objętości 200cm3 , przyjmij gęstość mleka d=1g/cm3
5. Wyznacz jaką objętość wody i alkoholu etylowego ( o gęstości 0,78g/cm3) należy wymieszać ze sobą by otrzymać 300g 45 % roztworu
6. Mama do 200g roztworu słonej wody o stężeniu 25 % wody dosypała 10 g soli . Jakie stężenie uzyskała?
7. Do 60 g 12% roztworu dolano 20g wody . Oblicz stężenie otrzymanego roztworu
8. Ile gramów wody i ile gramów stężonego kwasu solnego (36%) należy zmieszać aby otrzymać 200g 10% roztworu
9. Z 200 g 20% roztworu odparowano 100g wody . Oblicz stężenie otrzymanego roztworu ?
10. Ile wody należy odparować ze 150 g 20% roztworu aby otrzymać roztwór 28%
11. Ile gramów chlorku sodu należy usypać do 300g 20% roztworu aby otrzymać roztwór 28%
12. W jakim stosunku wagowym należy zmieszać 80% kwasu siarkowego z 20% kwasem siarkowym aby otrzymać roztwór 30 %
13. Zmieszano ze sobą trzy roztwory tej samej substancji : 100g roztworu 70%, 300g roztworu 30%, 2400g 5%. Oblicz stężenie procentowe otrzymanego roztworu?
14. Ile gramów 45% roztworu kwasu azotowego należy dodać do 120 g 20% kwasu azotowego aby otrzymać 30% roztwór ?
15. Julka pomagała mamie przygotować syrop do zalania owoców .Do 5dm3 wody wsypała zamiast 0,5 kg cukru 1kg . Podaj jakie czynności powinna wykonać Julka , aby z uzyskanego syropu otrzymać żądany ?
Stężenie procentowe
- sir_matin
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 11 mar 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 74 razy
Stężenie procentowe
2.
x-waga wody
y-waga chlorku potasu
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=180 \\ y=2 \% *180 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} x=176,4 \\ y=3,6 \end{cases}}\)
Większość podobnie.
Pisz co policzyłaś i z czym masz kłopot....
x-waga wody
y-waga chlorku potasu
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=180 \\ y=2 \% *180 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} x=176,4 \\ y=3,6 \end{cases}}\)
Większość podobnie.
Pisz co policzyłaś i z czym masz kłopot....