hybrydyzacja

Paola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 sty 2006, o 16:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnów

hybrydyzacja

Post autor: Paola »

Jeśli ktoś wie i może mi pomóc to bedę wdzięczna.
Chodzi o pojęcie hybrydyzacji, pojęcie sepru i ustalaniu kątów w wiązaniach takich jak np. CO, CO2, H2CO3, jon CO3 2-, CH3COOH ale w bardziej prosty sposób wytlumaczone anizeli jest w Bielańskim> Bardzo proszę o jakieś przykłady bo wogłóle nie wiem o co w tym chodzi. Jeszcze jedno pytanie:jakich kątów pomiędzy wiązaniami należy sie spodziewac w oparciu o analizę srtuktury elektronowej tych cząsteczek wyżej wymienionych?- nie bardzo rozumie o co dokładnie pytają w tym przypadku.
Z góry dziekuje za pomoc
jonsior
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 mar 2009, o 19:24
Płeć: Kobieta

hybrydyzacja

Post autor: jonsior »

Mam pytanie jak wyglądać będzie hybrydyzacja w przypadku cząsteczki CO3-? ja doszłam do tego:
l el wal.= 4+3*6+1=23
l. wol.p.el= 1/2 *23-4*3-0= 11,5-12~0 ??
l.p= 0+3+0=3 czyli hybrydyzacja sp2?
w praktyce jest gorzej bo nie chce mi się nic zgrać.
Prosiłabym o pomoc w tym przypadku:) przepraszam jeśli mam gdzieś błędy w obliczeniach.
ODPOWIEDZ