Zad. 1
Napisz równania syntezy tlenków metali:
a)sodu
odp. 4Na + O2 -> 2Na2O
b)magnezu
odp. 2Mg + O2 -> 2MgO
c)glinu
odp. 4Al + 3O2 -> 2Al2O3
Oblicz, jaka objętość tlenu(w warunkach normalnych) jest potrzeba do otrzymania 1 mola każdego z tych tlenków.
Zad. 2
Otrzymanie SO3 przebiega dwuetapowo:
1) S + O2 -> SO2
2) 2SO2 + O2 -> 2SO3
Oblicz, ile moli atomów siarki należy spalić, aby otrzymać 4 mole cząsteczek SO3.
Zad. 3
Napisz równania reakcji spalania węgla:
a) do tlenku węgla (II)
b) do tlenku węgla (IV)
Oblicz, jakie objętości gazów powstaną w obu wypadkach, jeśli każdej z tych reakcji spalono 6g czystego węgla.
Zad. 4
W wodorotlenku, o wzorze ogólnym M(OH)3, zawartość procentowa wodoru jest równa 2,8%. Ustal wzór i podaj nazwę tego wodorotlenku.
Zad. 5
Ustal wzór wodorotlenku M(OH)2 więdząc, że w 50cm3 jego roztworu o stężeniu 0,4mol *dm-3 znajduje się 2,44g tego wodorotlenku.
Zad. 6
Oblicz stężenie procentowe roztworu KOH o stężeniu 12mol/dm3 i gęstości d=1,46g/cm3.
Zad. 7
Tlenek jednowartościowego metalu tworzy w reakcji z wodą związek o masie molowej 102g/mol. Podaj wzór tego związku.
X2O - wzór tlenku
X2O + H2O -> 2X(OH)
mat. O = 16g/mol
m at. H = 1g/mol
mcz X(OH) = 16g/mol + 1g/mol + mat.X
102g/mol = mat.X + 17g/mol
matX = 102g/mol - 17g/mol
matX= 85g/mol => Rb
wzór związku: RB(OH)
Dobrze?
Są jakieś reguły do powyższych zadań? Muszę się ich nauczyć, ale wogóle mi to nie wychodzi.
Obliczenia chemiczne.
-
- Użytkownik
- Posty: 578
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ww
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 35 razy
Obliczenia chemiczne.
ad.1. Równania ok ;d
rozwiązuję poniżej dla podp C
\(\displaystyle{ 4Al + 3O_{2} -> 2Al_{2}O_{3}}\)
\(\displaystyle{ 3 mole O_{2} --- 2 mole_tlenku}\)
\(\displaystyle{ 3 \cdot 22,4 dm^{3} O_{2} --- 2 mole tlenku}\)
\(\displaystyle{ x dm^{3} O_{2} ---- 1 mol tlenku}\)
\(\displaystyle{ x = 33,6 dm^{3} O_{2}}\)
analogicznie dla pozostałych tlenków ;D
ad.2.
\(\displaystyle{ S + O_{2} \rightarrow SO_{2}}\)
\(\displaystyle{ 2 SO_{2} + O_{2} \rightarrow 2 SO_{3}}\)
Na podstawie równań widzisz, że z 1 mola S otrzymasz 2 mole SO3
Prosta proporacja:
\(\displaystyle{ 1 mol S - 2 mole SO_{3}}\)
\(\displaystyle{ x moli S - 4 mole SO_{3}}\)
x = 2 [mol]
Pozostałe zadania są bardzo podobne - spróbuj zrobić sam. Jakby jednak był problem - to napisz na forum i powiedz w czym masz problem. Pokaż wtedy swój sposób na rozwiązanie danego zadania. Pozdrawiam ;D
Ps. Pisz texem - będzie czytelniej
ad.7. ok
rozwiązuję poniżej dla podp C
\(\displaystyle{ 4Al + 3O_{2} -> 2Al_{2}O_{3}}\)
\(\displaystyle{ 3 mole O_{2} --- 2 mole_tlenku}\)
\(\displaystyle{ 3 \cdot 22,4 dm^{3} O_{2} --- 2 mole tlenku}\)
\(\displaystyle{ x dm^{3} O_{2} ---- 1 mol tlenku}\)
\(\displaystyle{ x = 33,6 dm^{3} O_{2}}\)
analogicznie dla pozostałych tlenków ;D
ad.2.
\(\displaystyle{ S + O_{2} \rightarrow SO_{2}}\)
\(\displaystyle{ 2 SO_{2} + O_{2} \rightarrow 2 SO_{3}}\)
Na podstawie równań widzisz, że z 1 mola S otrzymasz 2 mole SO3
Prosta proporacja:
\(\displaystyle{ 1 mol S - 2 mole SO_{3}}\)
\(\displaystyle{ x moli S - 4 mole SO_{3}}\)
x = 2 [mol]
Pozostałe zadania są bardzo podobne - spróbuj zrobić sam. Jakby jednak był problem - to napisz na forum i powiedz w czym masz problem. Pokaż wtedy swój sposób na rozwiązanie danego zadania. Pozdrawiam ;D
Ps. Pisz texem - będzie czytelniej
ad.7. ok