Oblicz objętość tlenu \(\displaystyle{ O{2}}\) (warunki normalne),
który weźmie udział w reakcji \(\displaystyle{ ( N{2} )}\) z azotem
jeżeli otrzymano 156,2 g tlenku azotu III.
Nie wiem kompletnie jak to zrobic ;/
Oblicz objętość tlenu...
- Lonc
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 43 razy
Oblicz objętość tlenu...
\(\displaystyle{ 3O_2 + 2N_2 \rightarrow 2N_2O_3 \\
m_{N_2O_3}=156,2g\\
M_{N_2O_3}=28+48=76 \frac{g}{mol} \\
\\
3 \cdot 22,4 dm^3_{O_2} - 2 \cdot 76 g \\
V_{o_2} - 156,2g\\ \\
V_{o_2} = 69dm^3}\)
m_{N_2O_3}=156,2g\\
M_{N_2O_3}=28+48=76 \frac{g}{mol} \\
\\
3 \cdot 22,4 dm^3_{O_2} - 2 \cdot 76 g \\
V_{o_2} - 156,2g\\ \\
V_{o_2} = 69dm^3}\)