Proszę o pomoc w tych dwóch zadaniach, bo kompletnie nie mam pojęcia jak je rozwiązać ;/
1. Oblicz ile moli tlenku cynku powstanie w reakcji 0,17 mola cynku z tlenem ?
2. Oblicz ile gramów wodorotlenku magnezu wzięło udział w reakcji z kwasem azotowym V , jeżeli
otrzymano 250 g azotanu V magnezu.
Obliczanie moli.
Obliczanie moli.
1.
\(\displaystyle{ 2 Zn + O_2 \rightarrow 2 ZnO}\)
widać z równania, że moli cynku jest tyle samo co moli powstałego tlenku (takie same współczynniki stech.)
czyli też 0,17 mol
2.
\(\displaystyle{ Mg(OH)_2 + 2 HNO_3 \rightarrow Mg(NO_3)_2 + 2 H_2 O}\)
\(\displaystyle{ M_{Mg(OH)_2} = 58u \\
M_{Mg(NO_3)_2} = 210u \\
n_{Mg(NO_3)_2} = \frac{m}{M} := \frac{250g}{210u} \approx 1,2 mol}\)
moli wodorotlenku przereagowało tyle samo. Zatem:
\(\displaystyle{ m_{Mg(OH)_2} = n\cdot M = 1,2 mol \cdot 58 u = 69,9 g}\)
\(\displaystyle{ 2 Zn + O_2 \rightarrow 2 ZnO}\)
widać z równania, że moli cynku jest tyle samo co moli powstałego tlenku (takie same współczynniki stech.)
czyli też 0,17 mol
2.
\(\displaystyle{ Mg(OH)_2 + 2 HNO_3 \rightarrow Mg(NO_3)_2 + 2 H_2 O}\)
\(\displaystyle{ M_{Mg(OH)_2} = 58u \\
M_{Mg(NO_3)_2} = 210u \\
n_{Mg(NO_3)_2} = \frac{m}{M} := \frac{250g}{210u} \approx 1,2 mol}\)
moli wodorotlenku przereagowało tyle samo. Zatem:
\(\displaystyle{ m_{Mg(OH)_2} = n\cdot M = 1,2 mol \cdot 58 u = 69,9 g}\)