Roztwór nasycony-stężenie molowe
-
- Użytkownik
- Posty: 203
- Rejestracja: 19 sty 2009, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
Roztwór nasycony-stężenie molowe
Przygotowano 40 cm3 nasyconego roztworu NaOH o gęstości 1,53 dm3 i stężeniu molowym równym 19 mol/dm3. Oblicz rozpuszczalność NaOH w tej temperaturze.
- Lonc
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 43 razy
Roztwór nasycony-stężenie molowe
Okei, mam! *radość*
Źle jest podana gęstość - powinno być \(\displaystyle{ 1,53 g/cm^3 = 1530 g/dm^3}\) , jak podstawisz to do wzoru na stężenie procentowe \(\displaystyle{ cp= \frac{cm \cdot M \cdot 100\%}{d}}\), a potem wyliczysz z tego rozpuszczalność, to wyjdzie właśnie tak
Źle jest podana gęstość - powinno być \(\displaystyle{ 1,53 g/cm^3 = 1530 g/dm^3}\) , jak podstawisz to do wzoru na stężenie procentowe \(\displaystyle{ cp= \frac{cm \cdot M \cdot 100\%}{d}}\), a potem wyliczysz z tego rozpuszczalność, to wyjdzie właśnie tak