Mieszanina zawierająca 33 g NaCl na 100 g wody zamarza w temperaturze -20,7 C
Jakie jest stężenie molowe jesli wiadomo, że jej gęstość wynosi 1,17 g/cm3
Obliczanie stężenia molowego
- Lonc
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 43 razy
Obliczanie stężenia molowego
\(\displaystyle{ d=1170g/dm^3\\
M_{NaCl}=23+35,5=58,5g/mol\\
cp= \frac{ms \cdot 100\%}{mr} = \frac{3300 \%}{133} = 24,8%\\
\\
cm= \frac{cp \cdot d}{M \cdot 100\%} = \frac{24,8\% \cdot 1170 \frac{g}{dm^{3}} }{58,5 \frac{g}{mol} \cdot 100\%} = 4,95 \frac{mol}{dm^{3}} \approx 5 \frac{mol}{dm^{3}}}\)
Temperaturę krzepnięcia uznaję w rozwiązaniu za daną zbędną, mającą tylko zamieszać w głowie, dlatego nie jestem pewna rozwiązania - ale jeśli masz odpowiedź, to możesz sprawdzić czy się zgadza Powiedziałabym na 90%, że chodzi o to
M_{NaCl}=23+35,5=58,5g/mol\\
cp= \frac{ms \cdot 100\%}{mr} = \frac{3300 \%}{133} = 24,8%\\
\\
cm= \frac{cp \cdot d}{M \cdot 100\%} = \frac{24,8\% \cdot 1170 \frac{g}{dm^{3}} }{58,5 \frac{g}{mol} \cdot 100\%} = 4,95 \frac{mol}{dm^{3}} \approx 5 \frac{mol}{dm^{3}}}\)
Temperaturę krzepnięcia uznaję w rozwiązaniu za daną zbędną, mającą tylko zamieszać w głowie, dlatego nie jestem pewna rozwiązania - ale jeśli masz odpowiedź, to możesz sprawdzić czy się zgadza Powiedziałabym na 90%, że chodzi o to