Molowe stężenie

14Patryk9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 19 sty 2009, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Molowe stężenie

Post autor: 14Patryk9 »

Mieszanina zawierająca 33 g NaCl na 100 g wody zamarza w temperaturze -20,7 C
Jakie jest stężenie molowe jesli wiadomo, że jej gęstość wynosi 1,17 g/cm3
grzesiek_re
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 13 gru 2006, o 12:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Molowe stężenie

Post autor: grzesiek_re »

najpier policzymy stezenie procentowe i mase molowa NaCl:
33g+100g=133g cp=33/133*100%=24,8%
M _{NaCl}=23g+35,5g=58,5g

a teraz skorzystamy z wrozu przeliczanie stezenia procentowego na molowe:

Cm= frac{Cp*gestość}{100%*M _{NaCl} }
wydaje mi sie ze tak to ma być

pozdro
ODPOWIEDZ