1.
Ułóż równania reakcji spalania: 1) metanolu
2)etanolu
Posłuż się wzorami sumarycznymi, na przykład dla metanolu CH4O
2.Ile grup hydroksylowych zawiera alkohol, jeżeli w procesie
całkowitego spalania jedna cząsteczka alkoholu zużywa 4 cząsteczki
tlenu i powstają 3 cząsteczki dwutlenku węgla oraz 4 cząsteczki wody?
3. Zapisz równania dysocjacji jonowej kwasów: mrówkowego i octowego.
chemia - gimnazjum pochodne węglowodorów
- Lonc
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 43 razy
chemia - gimnazjum pochodne węglowodorów
1.
\(\displaystyle{ 2CH_4O+3O_2 \rightarrow 2CO_2 + 4H_2O \\
C_2H_6O + 3O_2 \rightarrow 2CO_2 + 3H_2O}\)
2.
\(\displaystyle{ 4(2H+O)+3(C+2O)-4 \cdot 2O = 8H + 4O + 3C + 6O -8O = 8H+3C+2O \\
2O \Rightarrow 2 \ grupy \ hydroksylowe. \\
wzor: \ \ C_3H_6(OH)_2}\)
3.
\(\displaystyle{ HCOOH \rightarrow H^+ + HCOO^- \\
CH_4COOH \rightarrow H^+ + CH_4COO^-}\)
\(\displaystyle{ 2CH_4O+3O_2 \rightarrow 2CO_2 + 4H_2O \\
C_2H_6O + 3O_2 \rightarrow 2CO_2 + 3H_2O}\)
2.
\(\displaystyle{ 4(2H+O)+3(C+2O)-4 \cdot 2O = 8H + 4O + 3C + 6O -8O = 8H+3C+2O \\
2O \Rightarrow 2 \ grupy \ hydroksylowe. \\
wzor: \ \ C_3H_6(OH)_2}\)
3.
\(\displaystyle{ HCOOH \rightarrow H^+ + HCOO^- \\
CH_4COOH \rightarrow H^+ + CH_4COO^-}\)