Mieszanie roztworów
- Lonc
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 43 razy
Mieszanie roztworów
mr=1500g
cp=2%
ms=30g
cp2=4%
mr2=3000g
mH2O + ms=1500g
\(\displaystyle{ ms = \frac {ms \cdot cp2}{100 \%} = \frac {3000g \cdot 4 \%}{100 \%} = 120g}\)
ms2=120g-30g=90g
mH2O=1500g-ms=1410g
Odp. Należy dodać 90g substancji i 1410g wody.
cp=2%
ms=30g
cp2=4%
mr2=3000g
mH2O + ms=1500g
\(\displaystyle{ ms = \frac {ms \cdot cp2}{100 \%} = \frac {3000g \cdot 4 \%}{100 \%} = 120g}\)
ms2=120g-30g=90g
mH2O=1500g-ms=1410g
Odp. Należy dodać 90g substancji i 1410g wody.