Mam takie zadanie:
Oblicz zawartość % dwóch izotopów bromu, wiedząc że jego A=79,9u oraz że jeden ma 44 neutrony, a drugi 46.
Doszedłem do tego (Z=35):
79,9u = %m1 • 79u + %m2 • 81u
100%
Co dalej?
PS Dla was może to jest banalne, ale ja jestem dopiero w Ig...
Jak rozwiązać równanie...
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Jak rozwiązać równanie...
\(\displaystyle{ m_{1}%+m_{2}%=100%}\)
Wyznacz jedno z m i masz równanie z jedną niewiadomą.
\(\displaystyle{ m_{1}=55%}\)
\(\displaystyle{ m_{2}=45%}\)
Wyznacz jedno z m i masz równanie z jedną niewiadomą.
\(\displaystyle{ m_{1}=55%}\)
\(\displaystyle{ m_{2}=45%}\)