Stężenie molowe roztworu.

14Patryk9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 19 sty 2009, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Stężenie molowe roztworu.

Post autor: 14Patryk9 »

224dm3 amoniaku odmierzonego w warunkach normalnych rozpuszczono w 400g wody, uzyskując roztwór o gęstości 0,9g/cm. Oblicz stężenie molowe tego roztworu.
Awatar użytkownika
biolga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 8 wrz 2007, o 11:54
Płeć: Kobieta
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 1 raz

Stężenie molowe roztworu.

Post autor: biolga »

\(\displaystyle{ n_{NH_{3}}= \frac{224}{22,4}=10 \\
m_{s}=M \cdot n= 17 \frac{g}{mol} \cdot 10= 170g \\\\

C_{p}= \frac{m_{s}\cdot 100\%}{m_{r}}\\
C_{M}= \frac{m_{s}}{M \cdot V_{r}}= \frac{ \frac{C_{p} \cdot m_{r}}{100\%} }{M \cdot V_{r}}= \frac{C_{p}\cdot m_{r}}{100M \cdot V_{r}}= \frac{C_{p} \cdot d}{100M}}\)


Podstawić do wzoru nie problem
ODPOWIEDZ