Ile gramów NaOH potrzeba do neutralizacji 357cm3 0.350 M HCL?
MNaOH=40.0 g/mol
neutralizacja 2
- Lonc
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 43 razy
neutralizacja 2
\(\displaystyle{ V_{HCl}=357cm^{3}=0,375dm^{3} \\
C{m}=0,350 \frac{mol}{dm^{3}} \\
M_{NaOH}=40 \frac{g}{mol} \\
\\
NaOH + HCl \rightarrow NaCl + H_{2}O \\
\\
n_{HCl}=Cm \cdot V = 0,350 \frac{mol}{dm^{3}} \cdot 0,375dm^{3} = 0,13125 mola \\
\\
40g - 1 mol \\
m_{NaOH} - 0,13125 mola \\
\\
m_{NaOH}=5,25g}\)
C{m}=0,350 \frac{mol}{dm^{3}} \\
M_{NaOH}=40 \frac{g}{mol} \\
\\
NaOH + HCl \rightarrow NaCl + H_{2}O \\
\\
n_{HCl}=Cm \cdot V = 0,350 \frac{mol}{dm^{3}} \cdot 0,375dm^{3} = 0,13125 mola \\
\\
40g - 1 mol \\
m_{NaOH} - 0,13125 mola \\
\\
m_{NaOH}=5,25g}\)