rozpuszczalność

Tinia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 16:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

rozpuszczalność

Post autor: Tinia »

Znajdź rozpuszczalność \(\displaystyle{ Ag_{3}PO_{4}}\) wyrażona w mol/dm3.
Tylko bardzo proszę o rozwiązanie krok po kroku, bo ja gdzieś się w środku mylę i za diabła nie wiem w czym:P
MAg=107.866 g/mol
MAg3PO4= 420.55
PIr= 19.89
Ostatnio zmieniony 29 sty 2009, o 18:23 przez Tinia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lonc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jarosław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 43 razy

rozpuszczalność

Post autor: Lonc »

To na pewno cała treść zadania? Jakby.. brakuje danych. Teoretycznie można by odczytać z tabeli/wykresu, ale nie jest podane nawet dla jakiej temperatury ma być ta rozpuszczalność.

A na upartego, to w temperaturze 291-298K jest to związek nierozpuszczalny
Awatar użytkownika
biolga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 8 wrz 2007, o 11:54
Płeć: Kobieta
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 1 raz

rozpuszczalność

Post autor: biolga »

Wow, jestem w klasie bio-chem-fiz i takich zadań z rozpuszczalności nie robiliśmy ...
Tinia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 16:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

rozpuszczalność

Post autor: Tinia »

oj faktycznie glupia ja:P, sklerotyk:D
MAg=107.866 g/mol
MAg3PO4= 420.55
PIr= 19.89
Ps: A takie rzeczy to tylko na PWR:P
ODPOWIEDZ