zad1
podaj wzor sumaryczny i nazwę kwasu karboksylowego,ktorego masa czasteczkowa wynosi 130u.
zad2
podaj wzor sumaryczny i nazwe kwasu karboksylowego o 8 atomach wodoru w cząsteczce.
szereg homologiczny kw karboksylowych
- Lonc
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 43 razy
szereg homologiczny kw karboksylowych
1.
Ogólny wzór kwasów karboksylowych jednokarbodroksylowych:
\(\displaystyle{ C _{n}H _{2n+1}COOH}\)
m.at.C=12u
m.at.H=1u
m.at.O=16u
\(\displaystyle{ 12u \cdot n +1u(2n+1)+12u+16u \cdot 2 +1u=130u}\)
\(\displaystyle{ 14n u = 130u - 46u |:u}\)
\(\displaystyle{ 14n = 84}\)
\(\displaystyle{ n= 6}\)
Do wzoru za n podstawiamy '6':
\(\displaystyle{ C _{6}H _{13}COOH}\) - kwas heptanowy (nazwa zwyczajowa: kwas enantowy)
2. Liczba wodorów = 2n+1+1 (jak w powyższym wzorze ogólnym '2n+1', + jeden wodór z grupy karboksylowej).
8=2n+2
2n=6
n=3
wzór:
\(\displaystyle{ C _{3}H _{7}COOH}\) - kwas butanowy (masłowy)
Ogólny wzór kwasów karboksylowych jednokarbodroksylowych:
\(\displaystyle{ C _{n}H _{2n+1}COOH}\)
m.at.C=12u
m.at.H=1u
m.at.O=16u
\(\displaystyle{ 12u \cdot n +1u(2n+1)+12u+16u \cdot 2 +1u=130u}\)
\(\displaystyle{ 14n u = 130u - 46u |:u}\)
\(\displaystyle{ 14n = 84}\)
\(\displaystyle{ n= 6}\)
Do wzoru za n podstawiamy '6':
\(\displaystyle{ C _{6}H _{13}COOH}\) - kwas heptanowy (nazwa zwyczajowa: kwas enantowy)
2. Liczba wodorów = 2n+1+1 (jak w powyższym wzorze ogólnym '2n+1', + jeden wodór z grupy karboksylowej).
8=2n+2
2n=6
n=3
wzór:
\(\displaystyle{ C _{3}H _{7}COOH}\) - kwas butanowy (masłowy)