1. Ile gramow NaCl otrzymamy po odparowaniu do sucha 100 cm3 0.5 molowego roztworu?
2. Obliczyc stezenie procentowe roztworu azatanu sodu otrzymanego przez zmieszanie 40% roztworu NaOH ze stechiometryczna iloscia roztworu HNO3 o stezeniu 8 mol/dm3 i gestosci 1.24 g/cm3.
3. Chlor mozna otrzymac dzialajac HCl na KMnO4. W wyniku reakcji otrzymujemy miedzy innymi KCl i MnCl2. Ulozyc rownanie reakcji i obliczyc, ile moli chloru mozna otrzyamc z 1 dm3 8 molowego kwasu solnego.
4. W jakim stosunku wagowym nalezy zmieszac roztwory wodorotlenku sodu: 5-molowy (d=1.18 g/cm3) i 1 molowy (d=1.14 g/cm3) aby otrzymac roztwor 2.5 molowy.
Dzieki.
zadania
- Ptaq666
- Użytkownik
- Posty: 478
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piła / Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 154 razy
zadania
1. Z definicji stężenia molowego wiadomo, że pół molowy roztwór zawiera pół mola substancji w decymetrze sześciennym substancji. Ułóż sobie zwykłą proporcję :
\(\displaystyle{ \begin{array}{cc} 1dm^{3} & 0.5 \ mola \\ 0.1 dm^{3} & x \ moli \end{array}}\)
Potem mole na gramy i jest git.
2. najpierw pomocnicza zmienna t - masa NaOH, skoro stosunek molowy NaOH, HNO3, oraz produktu wyjściowego NaNO3 wynosi 1:1:1, możemy stwierdzić, że masa substratów, to t + (63/40)t = (103/40)t. Z prawa zachowania masy wiemy, że tely samo wynosi łączna masa produktów (woda + azotan). Teraz liczymy jeszcze masę wody, która nie brała udziału w reakcji. Roztwór NaOH zawiera (3/2)t wody. Roztwór NaNO3 zawiera (3.875)t wody. Wystarczy teraz policzyć masę wyjściowego azotanu azotanu. wynosi ona (85/40)t. No więc stężenie procentowe wynosi :\(\displaystyle{ \frac{\frac{85}{40}t}{\frac{103}{40}t + 1.5t + 3.875t} 100\% = \frac{2.125}{7.95} 100\% 27\%}\)
3. zwykły redox, fioletowy nadmanganian odbarwi się
\(\displaystyle{ 2KMnO_{4} + 16HCl 5Cl_{2} + 2KCl + 2MnCl_{2} + 8H_{2}O}\)
No i obliczenia pozostawiam tobie, bo są analogiczne do pozostałych zadań
4.
x - masa 5 molowego
y - masa 1 molowego
x/40 - liczba moli 5 molowego
y/40 - liczba moli
x/200 - objętość 5 molowego (w dm3)
y/40 - objętość 1 molowego (w dm3)
teraz taki warunek :
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{x+y}{40}}{\frac{x}{200}+\frac{y}{40}} = 2.5}\)
Wystarczy wyliczyć x/y = 3
\(\displaystyle{ \begin{array}{cc} 1dm^{3} & 0.5 \ mola \\ 0.1 dm^{3} & x \ moli \end{array}}\)
Potem mole na gramy i jest git.
2. najpierw pomocnicza zmienna t - masa NaOH, skoro stosunek molowy NaOH, HNO3, oraz produktu wyjściowego NaNO3 wynosi 1:1:1, możemy stwierdzić, że masa substratów, to t + (63/40)t = (103/40)t. Z prawa zachowania masy wiemy, że tely samo wynosi łączna masa produktów (woda + azotan). Teraz liczymy jeszcze masę wody, która nie brała udziału w reakcji. Roztwór NaOH zawiera (3/2)t wody. Roztwór NaNO3 zawiera (3.875)t wody. Wystarczy teraz policzyć masę wyjściowego azotanu azotanu. wynosi ona (85/40)t. No więc stężenie procentowe wynosi :\(\displaystyle{ \frac{\frac{85}{40}t}{\frac{103}{40}t + 1.5t + 3.875t} 100\% = \frac{2.125}{7.95} 100\% 27\%}\)
3. zwykły redox, fioletowy nadmanganian odbarwi się
\(\displaystyle{ 2KMnO_{4} + 16HCl 5Cl_{2} + 2KCl + 2MnCl_{2} + 8H_{2}O}\)
No i obliczenia pozostawiam tobie, bo są analogiczne do pozostałych zadań
4.
x - masa 5 molowego
y - masa 1 molowego
x/40 - liczba moli 5 molowego
y/40 - liczba moli
x/200 - objętość 5 molowego (w dm3)
y/40 - objętość 1 molowego (w dm3)
teraz taki warunek :
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{x+y}{40}}{\frac{x}{200}+\frac{y}{40}} = 2.5}\)
Wystarczy wyliczyć x/y = 3