Jak zapisać w LaTeXu...?

Sprawy techniczne; TeX, avatary, shoutbox, funkcje specjalne... O tym wszystkim tutaj.
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 926
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 274 razy

[Latex] Jak zapisać w LaTeXu...?

Post autor: Elayne »

\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|} \hline $ P(A|B) $ \\ \hline \end{tabular}}\)

Kod: Zaznacz cały

egin{tabular}{|c|} hline $ P(A|B) $ \ hline end{tabular}
\(\displaystyle{ \boxed{P(A|B)}}\)

Kod: Zaznacz cały

oxed{P(A|B)}
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

[Latex] Jak zapisać w LaTeXu...?

Post autor: SlotaWoj »

@Jan Kraszewski
Czasami potrzebuje multicolumn i wówczas array nie może być.

@Elayne
Jeśli boxed to tylko prostokątna ramka, to nie może być (patrz powyżej).
Dziękuję za ograniczniki: „$...$”. W jakimś manualu znalazłem informację, że dla znaku „|” trzeba wprowadzić „"|” (poprzedzić zwykłym cudzysłowem), ale tu nie działa.

Ograniczników nie trzeba używać tak szeroko (dla całej komórki) jak w Twoim przykładzie.
  • \(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|} \hline P(A$|$B) \\ \hline \end{tabular}}\)
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 926
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 274 razy

[Latex] Jak zapisać w LaTeXu...?

Post autor: Elayne »

To zależy od sytuacji, np: umieszczenie wzoru matematycznego w komórce tabelki - podałem przykład który w większości sytuacji się sprawdza.
Gdy w tabelce chcemy mieć tekst napisany kursywą to można użyć komendy: extit{kursywa}

\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|} \hline \textit{kursywa} \\ \hline \end{tabular}}\)
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

[Latex] Jak zapisać w LaTeXu...?

Post autor: SlotaWoj »

@Elayne
Dziękuję za pomoc.
jagielloma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 14 gru 2011, o 15:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 37 razy

[Latex] Jak zapisać w LaTeXu...?

Post autor: jagielloma »

Witam,

mam pytanie w jaki sposób zapisać w TeXu wzory? Muszę przepisać jeden fragment (ten z prawej strony o numerze 1) w taki sposób aby był identyczny.

Problem mam jak widać z zaznaczonymi elementami. Chodzi o znak sumy, który jest większy oraz o całkę podwójną po obszarze (u mnie obszar jest obok całki, a nie pod nią)

AU
AU
63651091066449373079_thumb.jpg (5.52 KiB) Przejrzano 2620 razy
[/url]
athame
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 576
Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

[Latex] Jak zapisać w LaTeXu...?

Post autor: athame »

Przy całce użyj limits. Jak chcesz większy znak sumy to możesz przeskalować (bezpośrednio lub poleceniami dostępnymi w pakiecie graphicx lub tikz).
jagielloma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 14 gru 2011, o 15:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 37 razy

[Latex] Jak zapisać w LaTeXu...?

Post autor: jagielloma »

Do całki używam komendy iint bo to całka powierzchniowa ma być i chyba limits tam nie działa.

A w jaki sposób przeskalować sumę?
szw1710

[Latex] Jak zapisać w LaTeXu...?

Post autor: szw1710 »

displaystylesum
athame
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 576
Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

[Latex] Jak zapisać w LaTeXu...?

Post autor: athame »

jagielloma pisze:Do całki używam komendy iint bo to całka powierzchniowa ma być i chyba limits tam nie działa.
Nonsens. Przed chwilą sprawdziłem dla pewności.
jagielloma pisze:A w jaki sposób przeskalować sumę?
Tak jak w poście wyżej lub np tak: scalebox{1.5}{${sum}$}
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

[Latex] Jak zapisać w LaTeXu...?

Post autor: Dasio11 »

Przecież to nie jest suma, tylko duża sigma. Jeśli do tej pory pisałeś sum, to radzę zamiast tego napisać Sigma (pod całką też).
ODPOWIEDZ