Jak zapisać w LaTeXu...?

Sprawy techniczne; TeX, avatary, shoutbox, funkcje specjalne... O tym wszystkim tutaj.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34287
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Jak zapisać w LaTeXu...?

Post autor: Jan Kraszewski »

tatteredspire pisze:2. Jaki jest kod na symbol uogólnionego iloczynu kartezjańskiego?
Ja używam po prostu \(\displaystyle{ \prod}\) prod.

I pamiętaj o stronie

Kod: Zaznacz cały

http://detexify.kirelabs.org/classify.html


JK
tatteredspire
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 74 razy

Jak zapisać w LaTeXu...?

Post autor: tatteredspire »

Althorion pisze:Ad 2.:
Ja znam zapis \(\displaystyle{ \prod_{i \in \mathbb{I}} A_i}\). Jaki jest inny?
Może być, dziękuję. Widziałem kiedyś w jakiejś książce dużą literę \(\displaystyle{ X}\) pod którą był indeks początkowy i nad którą był indeks końcowy, a obok której była zmienna indeksowana. Czyli jeśli za \(\displaystyle{ X}\) przyjąć \(\displaystyle{ \prod_{}^{}}\) (gdyż nie znam kodu), to wyglądałoby to przykładowo tak \(\displaystyle{ \prod_{i=1}^{n} A_i}\)
Jan Kraszewski pisze:
tatteredspire pisze:2. Jaki jest kod na symbol uogólnionego iloczynu kartezjańskiego?
Ja używam po prostu \(\displaystyle{ \prod}\) prod.

I pamiętaj o stronie

Kod: Zaznacz cały

http://detexify.kirelabs.org/classify.html


JK
Dziękuję za link do strony.
Awatar użytkownika
grabosia89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 19 sie 2012, o 15:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Jak zapisać w LaTeXu...?

Post autor: grabosia89 »

Jak zrobić w równaniu liniowym brakujący współczynnik np. 2x-3y+ luka z+5t= -3 luka to brakujący współczynnik.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Jak zapisać w LaTeXu...?

Post autor: Nakahed90 »

O coś takiego chodziło?
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+ \ \ \ +z=1\\x+y+z=1\end{cases}}\)

Odstęp pomiędzy znakami robisz dodając znak:
To jest trochę brutalny sposób, może da się to lepiej zapisać

Tutaj masz cały kod powyższego równania:

Kod: Zaznacz cały

[tex]egin{cases} x+    +z=1\x+y+z=1end{cases}[/tex]
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Jak zapisać w LaTeXu...?

Post autor: Althorion »

Albo jeśli chcesz wyrównać wybitnie dokładnie:
\(\displaystyle{ \left\lbrace \begin{tabular}{llll}
x & +\ 2y & +\ 3z & = 17\\
2x & -\ y & +\ 13z & = 0\\
x & & -\ z & = -103
\end{tabular}\right.}\)

i wariacje na temat.

Kod to:

Kod: Zaznacz cały

\left\lbrace \begin{tabular}{llll}
$x$ & $+ 2y & $+ 3z$ & $= 17$\
$2x$ & $- y & $+ 13z$ & $= 0$\
$x$ & & $- z$ & $= -103$
\end{tabular}
Awatar użytkownika
grabosia89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 19 sie 2012, o 15:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Jak zapisać w LaTeXu...?

Post autor: grabosia89 »

A jak brakuje wspolczynnika przy x w sensie luka x? Tez w ten sam sposob jak nie ma danego x, y, z?
miodzio1988

Jak zapisać w LaTeXu...?

Post autor: miodzio1988 »

jak brakuje współczynnika przed daną zmienną to korzystamy z twierdzenie Miodka:

\(\displaystyle{ 1 \cdot x=x}\)
Awatar użytkownika
grabosia89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 19 sie 2012, o 15:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Jak zapisać w LaTeXu...?

Post autor: grabosia89 »

Dziękuję z góry za pomoc

-- 19 sie 2012, o 21:13 --

\(\displaystyle{ \left\lbrace \begin{cases}{llll} 3x-\ 2y-\ 5z+t= 3\\ 2x-\3y+\z+\5t=-3\\ x+\2y \ \ \ -4t=-3\\ x-/y-\4z+\9t=22 \end{cases}}\)

A ten zapis jak poprawić ?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Jak zapisać w LaTeXu...?

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ \left\lbrace \begin{tabular}{lllll}
$3x$ & $ -2y & $ -5z $ & +t $ & $= 3$\\
$2x$ & $ -y & & +t $ & $= -3$\\
$x$ & $ +y & & -4t $ & $= -3$\\
$x$ & $-y & $ -z $ & $ +t & $= 22$
\end{tabular}}\)


O coś takiego chodzi?

Kod: Zaznacz cały

[tex]leftlbrace egin{tabular}{lllll}
$3x$ & $ -2y & $ -5z $   & +t $ & $= 3$\
$2x$ & $ -y & & +t $ & $= -3$\
$x$ & $ +y & & -4t $ & $= -3$\
$x$ & $-y & $ -z $ & $ +t & $= 22$
end{tabular}[/tex]
szw1710

Jak zapisać w LaTeXu...?

Post autor: szw1710 »

grabosia89,

Najedź myszą na układ równań, zobaczysz kod LaTeX-a. Klikasz i zaznaczasz - możesz sobie skopiować.

\(\displaystyle{ \left\{
\begin{array}{rcrcrcr}
2x&+&3y&-&z&=&1\\
x& & &+&2z&=&13
\end{aligned}
\right.}\)


Za bardzo rozstrzelone. Bardzo użyteczna jest komenda phantom. Nic nie wypisuje, ale produkuje tyle miejsca, co jej argument, który może być byle czym. Jej stosowanie wymaga jednak pewnego doświadczenia.
Awatar użytkownika
grabosia89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 19 sie 2012, o 15:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Jak zapisać w LaTeXu...?

Post autor: grabosia89 »

\(\displaystyle{ \left\lbrace \begin{tabular}{lllll} $3x$ & $ -2y & $ -5z $ & +t $ & $= 3$\\ $2x$ & $ -3y & $ +z $ & +5t $ & $= -3$\\ $x$ & $ +2y & & -4t $ & $= -3$\\ $x$ & $-y & $ -4z $ & $ +9t & $= 22$ \end{tabular}}\)
Chyba tak to ma wyglądać Dzięks
Ostatnio zmieniony 20 sie 2012, o 08:58 przez grabosia89, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Jak zapisać w LaTeXu...?

Post autor: Nakahed90 »

Rzecz podstawowa, wszelkie wyrażenia matematyczne umieszczamy tak:

Kod: Zaznacz cały

[tex]formuła[/tex]
Awatar użytkownika
grabosia89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 19 sie 2012, o 15:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Jak zapisać w LaTeXu...?

Post autor: grabosia89 »

\(\displaystyle{ rzA=\left| \begin{array}{cccc}
3&-2&-5&1\\
2&-3&1&5\\
1&2&0&-4\\
1&-1&-4&9
\end{array} \right|\\
\left| rzA\right| = \left|\begin{array}{cccc}3&0&0&0\\2&1&11&3\\1&4&5&-5\\1&1&1&8\end{array}\right|\left| \\
rzA\right| = \left|\begin{array}{cccc}0&0&0&0\\0&-1&9&-13\\0&3&4&-1\\1&1&1&8\end{array}\right|}\)


-- 20 sie 2012, o 09:41 --

Jak to poprawić? Co za błąd znowu? Wiem, że ma być Wycieraczki powinny być.
Piszemy egin{array}{cccc} end{array}, zgubiłaś przy end, no i jedynki wpisywałaś przy begin. Względnie zamiast cccc może być l-left,c-center,riright
Ostatnio zmieniony 15 gru 2012, o 14:03 przez pyzol, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Jak zapisać w LaTeXu...?

Post autor: Nakahed90 »

Domyślam się, że miał to być wyznacznik macierzy?

\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}a&b&c&d\\e&f&g&h\\i&j&k&l \\m&n&o&p\end{array}\right|}\)

Kod: Zaznacz cały

[tex]left|egin{array}{cccc}a&b&c&d\e&f&g&h\i&j&k&l \m&n&o&pend{array}
ight|[/tex]
Awatar użytkownika
grabosia89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 19 sie 2012, o 15:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Jak zapisać w LaTeXu...?

Post autor: grabosia89 »

Thanks
ODPOWIEDZ