Jak zapisać w LaTeXu...?
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
[LaTeX] Jak zapisać w LaTeXu...
Temat, w którym można zadawać pytania dotyczące forumowego LaTeXa. Przed napisaniem pytania proszę najpierw przeczytać instrukcję LaTeXa.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 5 lip 2012, o 22:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
Jak zapisać w LaTeXu...?
Ja chyba trochę nie w temacie, ale szukam i nie mogę znaleźć w jaki sposób wyrównać wzory w latex-u do lewej strony, konkretnie chodzi o układ równań, który mam cały czas mam wycentrowany.
stosuję zapis:
co robię nie tak, cały układ jest wyśrodkowany?
stosuję zapis:
Kod: Zaznacz cały
\left \{
\begin{array}{l l}
x=3+y&\\
3+y+y=5&\\
\end{array} \right.
co robię nie tak, cały układ jest wyśrodkowany?
Ostatnio zmieniony 6 lip 2012, o 14:21 przez cornelia40, łącznie zmieniany 1 raz.
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Jak zapisać w LaTeXu...?
Znak & wstawiasz tam, gdzie ma być wyrównanie. A układ równań to cases. Jeśli chcesz wyrównania to tak:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x&=3+y\\
3+y+y&=5
\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x&=3+y\\
3+y+y&=5
\end{cases}}\)
Kod: Zaznacz cały
[tex]
\begin{cases}
x&=3+y\\
3+y+y&=5
\end{cases}
[/tex]
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 5 lip 2012, o 22:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
Jak zapisać w LaTeXu...?
Tak, to już wiem, ale dzięki:)scyth pisze:Znak & wstawiasz tam, gdzie ma być wyrównanie. A układ równań to cases. Jeśli chcesz wyrównania to tak:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x&=3+y\\
3+y+y&=5
\end{cases}}\)Kod: Zaznacz cały
[tex] \begin{cases} x&=3+y\\ 3+y+y&=5 \end{cases} [/tex]
Chodzi mi raczej o wyrównanie całego układu razem z klamrą do lewej strony "kartki"
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Jak zapisać w LaTeXu...?
To bez ampersandów:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x=3+y\\
3+y+y=5
\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x=3+y\\
3+y+y=5
\end{cases}}\)
Kod: Zaznacz cały
[tex]
\begin{cases}
x=3+y\\
3+y+y=5
\end{cases}[/tex]
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Jak zapisać w LaTeXu...?
Nie widzę innej możliwości niż użycie
( )
zamiast [ ]
. (Zakładam że nie chodzi o \(\displaystyle{ \LaTeX}\) na forum) Kod: Zaznacz cały
Wcześniejszy tekst.\\[4pt]
\(\displaystyle
\begin{cases}
x=3+y\\
3+y+y=5.
\end{cases}\)\\[5pt]
Późniejszy tekst.
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Jak zapisać w LaTeXu...?
Czy jest jakiś „bardziej przekreślony” odpowiednik \(\displaystyle{ \nmid}\), który można by wykorzystać jako „nie jest dzielnikiem”? Tę ukośną kreskę ledwo co widać.
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Jak zapisać w LaTeXu...?
W pakiecie mathabx jest \notdivides. Wydaje mi się, że powinno być częścią amssymb, ale na forum tego nie ma. Można by załączyć, czy za wiele zachodu?
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Jak zapisać w LaTeXu...?
Mam 2 pytania - w każdym z nich chodzi mi o symbole indeksowane jak np. \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{k}n,\prod_{n=0}^{k} n}\)
1. Czy istnieją kody w LaTeXu na kwantyfikatory ogólny i egzystencjalny, którymi możnaby kwantyfikować dowolną (skończoną) liczbę zmiennych?
2. Jaki jest kod na symbol uogólnionego iloczynu kartezjańskiego?
1. Czy istnieją kody w LaTeXu na kwantyfikatory ogólny i egzystencjalny, którymi możnaby kwantyfikować dowolną (skończoną) liczbę zmiennych?
2. Jaki jest kod na symbol uogólnionego iloczynu kartezjańskiego?
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Jak zapisać w LaTeXu...?
Ad 1.:
\(\displaystyle{ \bigwedge_\limits{a \in \RR\\ b \in \CC\\ c \in \ZZ}}\)
Ad 2.:
Ja znam zapis \(\displaystyle{ \prod_{i \in \mathbb{I}} A_i}\). Jaki jest inny?
\(\displaystyle{ \bigwedge_\limits{a \in \RR\\ b \in \CC\\ c \in \ZZ}}\)
Ad 2.:
Ja znam zapis \(\displaystyle{ \prod_{i \in \mathbb{I}} A_i}\). Jaki jest inny?