Forum ledwo zipie...

Sprawy techniczne; TeX, avatary, shoutbox, funkcje specjalne... O tym wszystkim tutaj.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 25437
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 4237 razy

Forum ledwo zipie...

Post autor: Jan Kraszewski » 13 sty 2014, o 00:15

Czy wam też forum tak strasznie muli?

JK

Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2810
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 352 razy

Forum ledwo zipie...

Post autor: Afish » 13 sty 2014, o 07:28

Tak.

Awatar użytkownika
leszczu450
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 362 razy

Forum ledwo zipie...

Post autor: leszczu450 » 20 sty 2014, o 19:47

Mi również zamula. Myślałem, że to tylko u mnie... To wina zbyt dużej ilości użytkowników ? Tych przed sesją? Czy może coś innego?

Awatar użytkownika
szw1710
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 18699
Rejestracja: 1 cze 2010, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cieszyn
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 3708 razy

Forum ledwo zipie...

Post autor: szw1710 » 27 sty 2014, o 19:51

Ja sądzę, że właśnie duża liczba zalogowanych zamula forum i łącza Netstela nie wytrzymują. Tego rodzaju mulenie obserwuję w okresach wzmożonej aktywności użytkowników, a taki niewątpliwie przezywamy w ostatnich dniach. Zastanawiam się czy w takiej sytuacji warto się denerwować i w ogóle oglądać forum.

Inna rzecz, że jakoś mało interesują mnie pytania standardowe typu policz pochodną, całkę, sprawdź itp. Ciekawsza jest pomoc w tematach bardziej zaawansowanych, jak np. dziś nierówność Jensena czy coś z topologii bądź z analizy funkcjonalnej. Takie nieszablonowe pytania pojawiają się mniej więcej z tą samą częstotliwością w każdym okresie.

W chwili obecnej mamy ok. 750 osób zalogowanych. Może Administracja przedstawi tu dane z jakiegoś dnia października, listopada i grudnia. I miesięcy wakacyjnych.

Awatar użytkownika
yorgin
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Forum ledwo zipie...

Post autor: yorgin » 27 sty 2014, o 20:00

Istotnie mamy bardzo dużo zalogowanych lub gości (obecnie wahają się te liczby w granicach 700-900 w godzinach wieczorowych). Spowalnia to (czy tylko to?) niesamowicie wszystkie akcje oraz żądania, jakie próbuję przeprowadzić. Nie jest to przyjemne niestety

Natomiast w godzinach porannych forum chodzi zdecydowanie płynniej.

kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6374
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1028 razy

Forum ledwo zipie...

Post autor: kruszewski » 27 sty 2014, o 20:03

A nocą już bardzo zadawalająco.
W.Kr.

Awatar użytkownika
leszczu450
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 362 razy

Forum ledwo zipie...

Post autor: leszczu450 » 27 sty 2014, o 21:43

Zauważyłem też wysyp tematów na które nikt nie odpwiada. To chyba przez to, że są one zakładane przez użytkowników z jednym postem i brzmią tak jakby ktoś zamieszczone zadania własnie dostał na kolokwium...

Awatar użytkownika
szw1710
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 18699
Rejestracja: 1 cze 2010, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cieszyn
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 3708 razy

Forum ledwo zipie...

Post autor: szw1710 » 27 sty 2014, o 21:54

Na Forum jest 692 użytkowników :: 59 zarejestrowanych, 5 ukryci i 628 gości (bazuje na użytkownikach aktywnych w ciągu ostatnich 5 minut)
Pewnie goście wpływają na lagowanie. Niestety fora pozwalają się przeglądać gościom, a dopiero aby móc pisać, trzeba być zarejestrowanym.

Nie sądzę, aby posty jednodniowych użytkowników wpływały na ślimacze działanie forum.

Awatar użytkownika
leszczu450
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 362 razy

Forum ledwo zipie...

Post autor: leszczu450 » 27 sty 2014, o 21:57

szw1710, no jak to ? Skoro jednodniowych jest 500 wieczorem i każdy z nich zakłada temat i loguje się i odświeża i odświeza i odświeża to musi to byc ich sprawka. A tych nowych każdego wieczora przybywa.

Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 25437
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 4237 razy

Forum ledwo zipie...

Post autor: Jan Kraszewski » 3 lis 2014, o 20:25

Ostatnio forum u mnie znów "muli". Jak jest u Was?

JK

Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Forum ledwo zipie...

Post autor: wujomaro » 3 lis 2014, o 20:26

Też mam ten problem. Zwłaszcza teraz.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
szw1710
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 18699
Rejestracja: 1 cze 2010, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cieszyn
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 3708 razy

Forum ledwo zipie...

Post autor: szw1710 » 3 lis 2014, o 20:32

Muli już drugi dzień.

Awatar użytkownika
yorgin
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Forum ledwo zipie...

Post autor: yorgin » 3 lis 2014, o 20:42

Hmm ja zauważyłem spowolnienie (nieznaczne) przed paroma minutami. Jeżeli nie dziś, to jutro do południa sprawa powinna zostać rozwiązana.

piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22987
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3108 razy

Forum ledwo zipie...

Post autor: piasek101 » 19 sty 2016, o 21:26

A jak macie dzisiaj ?

U mnie trochę wolno działa.

To raczej sesja - jak otworzyłem wątek to trafiłem na posty z 20.01 (ale okazało się, że 2012) - a już myślałem o dzisiejszych.

Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3396
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 627 razy

Forum ledwo zipie...

Post autor: AiDi » 19 sty 2016, o 21:47

Od kilku dni jest mały dramat, strasznie denerwuje i utrudnia poprawianie postów

ODPOWIEDZ