Rozwiązywanie zadań na matematyka.pl
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Rozwiązywanie zadań na matematyka.pl
O, nie zgodzę się z ostatnim zdaniem.
Kultury i taktu należy nie tylko oczekiwać ale i wymagać od rozmówcy, niezależnie od tego czy pisze na forum czy prywatnie.
Kultury i taktu należy nie tylko oczekiwać ale i wymagać od rozmówcy, niezależnie od tego czy pisze na forum czy prywatnie.
- waliant
- Użytkownik
- Posty: 1801
- Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 275 razy
- Pomógł: 183 razy
Rozwiązywanie zadań na matematyka.pl
Niestety natknąłem się dziś na to samo i muszę przyznać, że jest to bardzo irytujące gdy ktoś niweczy twój wysiłek.
Co do przedmówcy (Premislav) temat gotowców był wałkowany i nawet mogę powiedzieć z autopsji, że nawet najmniejsza rzecz na którą wpadnie się samemu (po np. wskazówce) jest 100 razy bardziej przyswajalna niż taka, którą przyjmiemy za darmo.
Co do przedmówcy (Premislav) temat gotowców był wałkowany i nawet mogę powiedzieć z autopsji, że nawet najmniejsza rzecz na którą wpadnie się samemu (po np. wskazówce) jest 100 razy bardziej przyswajalna niż taka, którą przyjmiemy za darmo.
-
- Administrator
- Posty: 34128
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5192 razy
Rozwiązywanie zadań na matematyka.pl
Nie do końca. W przypadku bardzo obraźliwej/wulgarnej PW można ją zaraportować moderacji.Premislav pisze:A prywatne wiadomości to "sprawa między użytkownikami" (przynajmniej, o ile się orientuję, na tym forum), zatem nie ma co oczekiwać wysokiej kultury i taktu.
JK
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15685
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5219 razy
Rozwiązywanie zadań na matematyka.pl
W takim razie przepraszam.
Gdy widzę "gotowe" rozwiązanie, to jeszcze muszę je zrozumieć, ew. udowodnić jakieś poboczne lematy, przez światlejszy umysł uznane za pomijalne/proste ćwiczenie. Przykład: 192588.htm#p707987
Natomiast moje doświadczenia w rozwiązywaniu niektórych zadań mówią mi, że nie ma się co wysilać 10 godzin nad jednym problemem, jeśli jest się po prostu zbyt tępym (nie twierdzę, że ktokolwiek prócz mnie jest), tylko lepiej poszperać w podręcznikach/skryptach/na forach. Zatem jak widzisz, trudno tu orzekać na podstawie doświadczeń jednostki. Oczywiście, najlepiej jest najpierw poświęcić odpowiednio dużo czasu na próby rozwiązania, o ile ma się jakąkolwiek koncepcję.
No nie wiem, czy możesz powiedzieć z autopsji... Jest to formułowanie prawa ogólnego w oparciu o indywidualne doświadczenia. Jakoś mi to nie pasuje.waliant pisze:i nawet mogę powiedzieć z autopsji, że nawet najmniejsza rzecz na którą wpadnie się samemu (po np. wskazówce) jest 100 razy bardziej przyswajalna niż taka, którą przyjmiemy za darmo
Gdy widzę "gotowe" rozwiązanie, to jeszcze muszę je zrozumieć, ew. udowodnić jakieś poboczne lematy, przez światlejszy umysł uznane za pomijalne/proste ćwiczenie. Przykład: 192588.htm#p707987
Natomiast moje doświadczenia w rozwiązywaniu niektórych zadań mówią mi, że nie ma się co wysilać 10 godzin nad jednym problemem, jeśli jest się po prostu zbyt tępym (nie twierdzę, że ktokolwiek prócz mnie jest), tylko lepiej poszperać w podręcznikach/skryptach/na forach. Zatem jak widzisz, trudno tu orzekać na podstawie doświadczeń jednostki. Oczywiście, najlepiej jest najpierw poświęcić odpowiednio dużo czasu na próby rozwiązania, o ile ma się jakąkolwiek koncepcję.
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Rozwiązywanie zadań na matematyka.pl
Subiektywizm.Premislav pisze: Gdy widzę "gotowe" rozwiązanie, to jeszcze muszę je zrozumieć, ew. udowodnić jakieś poboczne lematy, przez światlejszy umysł uznane za pomijalne/proste ćwiczenie.
Ty może tak myślisz i tak działasz a większość innych czeka aby tylko przepisać. Ten temat ja już znam...
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15685
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5219 razy
Rozwiązywanie zadań na matematyka.pl
To oczywiste, że prezentowałem swoje subiektywne (bo jakie inne?) podejście, odpowiadałem raczej waliantowi, twierdzącemu, iż dużo więcej przychodzi z samodzielnego siedzenia nad zadaniami. Otóż w tym przypadku by nie przyszło, bo jednostkę mierną (przynajmniej w danej dziedzinie) ogranicza jej mierność.
Co do "a większość tylko czeka"... Czy misją forum ma być zmuszanie ludzi do myślenia? Czy ma być nią choćby tylko utrudnianie im unikania myślenia? Jeśli ktoś chce pozostać w niewiedzy, to pozostanie.
Dlatego mój sprzeciw budzą (w kwestii gotowców) tylko przypadki takie, jak przedstawiony przez Ciebie (przerwanie naprowadzania użytkownika na właściwy trop). Jednak takie działania nie są zabronione, więc dopóki nic się w tej kwestii nie zmieni, pozostaje liczyć na wyczucie.
Uważam, że ciekawym pomysłem jest zaznaczenie przez usera, czy potrzebuje wskazówek, czy chce gotowca. W drugim przypadku ryzykuje odesłaniem do ogłoszeń komercyjnych i tyle.
Co do "a większość tylko czeka"... Czy misją forum ma być zmuszanie ludzi do myślenia? Czy ma być nią choćby tylko utrudnianie im unikania myślenia? Jeśli ktoś chce pozostać w niewiedzy, to pozostanie.
Dlatego mój sprzeciw budzą (w kwestii gotowców) tylko przypadki takie, jak przedstawiony przez Ciebie (przerwanie naprowadzania użytkownika na właściwy trop). Jednak takie działania nie są zabronione, więc dopóki nic się w tej kwestii nie zmieni, pozostaje liczyć na wyczucie.
Uważam, że ciekawym pomysłem jest zaznaczenie przez usera, czy potrzebuje wskazówek, czy chce gotowca. W drugim przypadku ryzykuje odesłaniem do ogłoszeń komercyjnych i tyle.
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Rozwiązywanie zadań na matematyka.pl
Tu akurat się zgodzę. Może admin lub moderatorzy pomyślą nad tym. Jeszcze można uwzględniać raporty użytkowników, gdzie miały miejsce ewidentne gotowce i takich dawaczy gotowców wychwytywać. Przykładowo za 10 uzasadnionych gotowców dany użytkownik otrzymywałby upomnienie. Myślę, że takie postawienie sprawy problem rozwiązałoby automatycznie.
Rozwiązywanie zadań na matematyka.pl
Serio ta dyskusja się jeszcze toczy??
Nie ma szans, zeby karac za to, ze ktos daje gotowca. To tez jest forma pomocy, więc zabraniać pisać posty po swojemu to jest absurd.
No i lepszy gotowiec niż taka pomoc(tutaj się "przyczepię" do osoby która to najbardziej krzyczy jak to wartość edukacyjna forum spada):
358480.htm#p5203984
358177.htm#p5203614
357186.htm#p5198342
356621.htm#p5196339
356296.htm#p5194653
353245.htm#p5180725
No rzeczywiście bardziej pomocne niż policzone całki mariuszm
Nie ma szans, zeby karac za to, ze ktos daje gotowca. To tez jest forma pomocy, więc zabraniać pisać posty po swojemu to jest absurd.
No i lepszy gotowiec niż taka pomoc(tutaj się "przyczepię" do osoby która to najbardziej krzyczy jak to wartość edukacyjna forum spada):
358480.htm#p5203984
358177.htm#p5203614
357186.htm#p5198342
356621.htm#p5196339
356296.htm#p5194653
353245.htm#p5180725
No rzeczywiście bardziej pomocne niż policzone całki mariuszm
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rozwiązywanie zadań na matematyka.pl
Nie ma. Każda forma pomocy jest dobra o ile nie jest uznawana za działającą na czyjąś szkodę.miodzio1988 pisze: Nie ma szans, zeby karac za to, ze ktos daje gotowca. To tez jest forma pomocy, więc zabraniać pisać posty po swojemu to jest absurd.
Jeżeli obserwujecie osoby piszące gotowe rozwiązania zadań, to możecie je zapytać przez PW czy uważają takie podejście za w stuprocentowo skuteczne i dydaktycznie poprawne.
Jeżeli prowadzicie już jakąś dyskusję na temat zadania i ktoś wbija wam się w temat i wrzuca gotowe rozwiązanie to spróbujcie porozumieć się przez PW z takim człowiekiem. Niweczą wasz wysiłek i przez to działają na Waszą niekorzyść.
miodzio1988, wspominasz o postach, w których jest upomnienie o zapisie. Gdy napiszę Ci całkę nieoznaczoną \(\displaystyle{ \int x^2e^y}\) to skąd wiesz, po czym całkujesz? Po to jest ustalona notacja, by się jej trzymać, a nie stosować "uproszczenia" wynikające z lenistwa.
W związku z poniższą uwagą
jak pisałem wcześniej:Premislav pisze: Uważam, że ciekawym pomysłem jest zaznaczenie przez usera, czy potrzebuje wskazówek, czy chce gotowca. W drugim przypadku ryzykuje odesłaniem do ogłoszeń komercyjnych i tyle.
yorgin pisze:Dobrą sprawą byłoby, gdyby autorzy zadań okazywali czasem trochę więcej wysiłku i poza zapisaniem łysych zadań dodawali jakieś komentarze. Dopisanie dwóch - trzech zdań o postępach w zadaniu albo miejscach, gdzie pojawiają się problemy, czy też napisanie o oczekiwaniach (wskazówki, podpowiedzi, początek rozwiązania, gotowiec itp) zajmie dwie-trzy minuty i oszczędziłoby dodatkowe pytania oraz sam wątek szybciej i sprawniej zostałby przedyskutowany. No ale na lenistwo nic nie poradzimy...musialmi pisze:Dobrą sprawą byłoby chyba dodanie takiej funkcji, że autor nowego tematu w działach z rozwiązywaniem zadań musi wybrać jedną z dwóch opcji: chce gotowca/ chce wskazówkę.
Rozwiązywanie zadań na matematyka.pl
yorgin, jak masz dwie zmienne pod całką to ok, ale jedną?? No bez przesady! Jeżeli taka ma być pomoc to już wnoszę o gotowce.
Więc po co ta dyskusja się dalej ciągnie?Nie ma. Każda forma pomocy jest dobra o ile nie jest uznawana za działającą na czyjąś szkodę.
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Rozwiązywanie zadań na matematyka.pl
Skoro jesteś zdziwiony, że dyskusja się toczy, to dlaczego jeszcze piszesz w tym temacie? Dla wielu temat jest nadal poważny i sytuacja z gotowcami też.miodzio1988 pisze:Serio ta dyskusja się jeszcze toczy??
Do tego jeszcze przytaczając i przyczepiając się do rzeczy, o których każdy mający do czynienia z całkami ( i szanujący się matematyk) powinien wiedzieć. Zwracam na to uwagę, bo jeżeli napiszemy \(\displaystyle{ \int f(x) \mbox{d}x}\), to mamy wynik \(\displaystyle{ F(x)+C}\), a gdy napiszemy \(\displaystyle{ \int f(x) dt}\), to mamy wynik \(\displaystyle{ f(x)t+C_1}\).miodzio1988 pisze:No i lepszy gotowiec niż taka pomoc(tutaj się "przyczepię" do osoby która to najbardziej krzyczy jak to wartość edukacyjna forum spada)
Dla mnie jest to bardzo ważne, po jakiej zmiennej całkujemy. Dla ciebie może nie jest i może jedynie ważne jest aby odbębnić gotowca. Dla mnie niestety nie.
Nie będę się bawił w zagrywki takie i nie będę przytaczał podobnych Twoich postów. A naliczyć ich można sporo...
Nie Ty o tym decydujesz...miodzio1988 pisze:Nie ma szans, zeby karac za to, ze ktos daje gotowca.
Rozwiązywanie zadań na matematyka.pl
Moderator CI o tym napisał post wcześniej, że nie ma szans, więc...?Nie Ty o tym decydujesz...
Nie można zabraniać komuś pisać jeśli chcę i nie łamie regulaminu. A o tym jest ta dyskusja tak naprawdę.Skoro jesteś zdziwiony, że dyskusja się toczy, to dlaczego jeszcze piszesz w tym temacie? Dla wielu temat jest nadal poważny i sytuacja z gotowcami też.
Bardziej na szkodę forum by wpłynął taki wpis w regulamin, a nie to, że mamy pełne rozwiązanie, co też często jest meeeeega przydatne.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rozwiązywanie zadań na matematyka.pl
Dobrze, zacznij tak pisać na sprawdzianach/egzaminach, zobaczymy jak zostaniesz oceniony. Albo dostań prace studentów do oceny, gdzie wszyscy notorycznie nie piszą \(\displaystyle{ \dd x}\). Jak takie coś ocenisz?miodzio1988 pisze:yorgin, jak masz dwie zmienne pod całką to ok, ale jedną?? No bez przesady!
Być może dla Ciebie wszystko jest już jasne i nie ma nic do dodania, ale pozostali użytkownicy są chętni do prowadzenia tej dyskusji oraz przede wszystkim tego, czy gotowce są dobrym rozwiązaniem i jak wpływają na proces nauki jakiegoś zagadnienia.miodzio1988 pisze:Więc po co ta dyskusja się dalej ciągnie?Nie ma. Każda forma pomocy jest dobra o ile nie jest uznawana za działającą na czyjąś szkodę.
Na tak radykalne zmiany potrzebna byłaby zapewne burzliwa i długa dyskusja administracji, która raczej nie zgodziłaby się na karanie za gotowce. W końcu to też forma pomocy dla tego, kto uważa, że to mu wystarczy.rtuszyns pisze:Nie Ty o tym decydujesz...miodzio1988 pisze:Nie ma szans, zeby karac za to, ze ktos daje gotowca.
Jak już wspominałem - jeżeli osoba chce gotowca to proszę bardzo - może ktoś jej go napisze. A Ty czy ktokolwiek inny wcale w takim temacie nie musi pisać.-- 11 lutego 2014, 14:00 --
A dyskusja o sensowności tejże dyskusji jest... bezsensowna, dlatego proponuję jej zaprzestać.miodzio1988 pisze: Nie można zabraniać komuś pisać jeśli chcę i nie łamie regulaminu. A o tym jest ta dyskusja tak naprawdę.
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Rozwiązywanie zadań na matematyka.pl
Szans nie ma w chwili obecnej, a w przyszłości mogą być...miodzio1988 pisze:Moderator CI o tym napisał post wcześniej, że nie ma szans, więc...?Nie Ty o tym decydujesz...
Nikomu nie zabraniam pisania.miodzio1988 pisze: Nie można zabraniać komuś pisać jeśli chcę i nie łamie regulaminu. A o tym jest ta dyskusja tak naprawdę.
Jest do tego odpowiedni dział z pełnymi rozwiązaniami.miodzio1988 pisze:Bardziej na szkodę forum by wpłynął taki wpis w regulamin, a nie to, że mamy pełne rozwiązanie, co też często jest meeeeega przydatne.
-------
Edit:
Proponuję wrócić do tematu i nie zaprzątać sobie głowy innymi stwierdzeniami wykraczającymi poza ten temat.