Jak czytać taką drobnicę?

To miejsce, gdzie można można porozmawiać na temat funkcjonowania forum, zachowania użytkowników i pracy moderatorów...
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Jak czytać taką drobnicę?

Post autor: kruszewski »

\(\displaystyle{ \frac {\partial x_{\alpha} ^3}{\sqrt {du_e ^2}}}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15688
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Jak czytać taką drobnicę?

Post autor: Premislav »

Nijak, poprawić zapis. Wstawić dolary (u mnie nie działa, ale to pewnie moja nieudolność w czymkolwiek, co obejmuje komputery, poza grami) albo tak:
[latex] \displaystyle{\frac {\partial x_{\alpha} ^3}{\sqrt {du_e ^2}}}[/latex]
co daje nam:
\(\displaystyle{ \displaystyle{\frac {\partial x_{\alpha} ^3}{\sqrt {du_e ^2}}}}\)
Ale też mnie to denerwuje.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34339
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Jak czytać taką drobnicę?

Post autor: Jan Kraszewski »

Polecam viewtopic.php?f=116&t=442266:
Jan Kraszewski pisze: 8 wrz 2019, o 17:24Jeżeli wzory są nieczytelne, to można najechać na wzór kursorem, kliknąć prawy klawisz myszy i z rozwiniętego menu wybrać opcję "Ustawienia wzorów -> Zwiększanie zoomu" i ustawić swoją wersję, np. kliknięcie na wzór będzie go powiększać. W tym rozwijanym menu są jeszcze inne rzeczy, które można sobie ustawić.
JK
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34339
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Jak czytać taką drobnicę?

Post autor: Jan Kraszewski »

Premislav pisze: 8 wrz 2019, o 17:46 Nijak, poprawić zapis. Wstawić dolary (u mnie nie działa, ale to pewnie moja nieudolność w czymkolwiek, co obejmuje komputery, poza grami)
Pojedyncze dolary nie działają, tylko podwójne.

Jak właśnie doczytałem dolary są otoczeniem TeXowym. Otoczenia LaTeXowe to \(...\) i \[...\] i one działają w forumowej wersji LaTeXa.

JK
ODPOWIEDZ