Jak policzyć wysokość tego trójkąta:
Wysokość trójkąta
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Wysokość trójkąta
Wylicz pole tego trójkąta ze wzoru: \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} ab sin }\), gdzie \(\displaystyle{ a=6, \ b=3, \ =120^o}\).
Następnie z twierdzenia cosinusów wylicz długość najdłuższego boku trójkąta: \(\displaystyle{ c^2=a^2+b^2-2abcos }\).
I na koniec przyrównaj wyliczone pole do wzoru na pole trójkąta przy pomocy wysokości h, czyli: \(\displaystyle{ P= \frac{c h}{2}}\).
Następnie z twierdzenia cosinusów wylicz długość najdłuższego boku trójkąta: \(\displaystyle{ c^2=a^2+b^2-2abcos }\).
I na koniec przyrównaj wyliczone pole do wzoru na pole trójkąta przy pomocy wysokości h, czyli: \(\displaystyle{ P= \frac{c h}{2}}\).
Wysokość trójkąta
a gdyby odcinek \(\displaystyle{ h}\) był dwusieczną kąta 120. Jak wtedy policzyć jego długość?
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Wysokość trójkąta
W tym konkretnym przypadku dwusieczna kąta \(\displaystyle{ 120^o}\) nie może zawierać wysokości tego trójkąta. Tak by było tylko w przypadku trójkąta równoramiennego.
Wysokość trójkąta
ale chodzi mi o sam odcinek "h" (nie wysokość), gdyby zrobić z niego dwusieczną tego kąta (nowy rysunek) to jak policzyć jego długość?
- Swistak
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
Wysokość trójkąta
Można zauważyć, że wtedy tworzą się dwa trójkąty charakterystyczne o kątach 90, 60, 30 stopni, więc wysokość wtedy będzie równa połowie ramienia .