Zadania z trojkatem

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
KaMyLuS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 21 lis 2006, o 23:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 3 razy

Zadania z trojkatem

Post autor: KaMyLuS »

1. O pewnym trojkacie wiadomo, ze jego dwie srodkowe zawieraja sie w symetralnych dwoch bokow. jaki to trojkat? odp uzasadnij
2. w trojkacie roznobocznym ABC poprowadzono wys BD i na przedluzeniu wysokosci odlozono punkt K, tak ze |BK| = |AC| . Punkt K polaczono z punktami A i C. Oblicz kat | < AKC |. Rozwaz dwa przypadki
3. w trojkacie ABC przedluzono bok AB poza wierzcholek B i odlozono odcinek BD rowny odcinkowi BC. Polaczono punkt C i D. Wykaż ,że kat |< CDA | = 1/2 | < CBA|

Kolezanka poprosila mnie o pomoc w rozw tych zadan ale ja nie za bardzo wiem jak sie za nie zabrac... Tzn w pierwszym wiem ze to trojkat rownoboczny ale jak to udowodnic? Prosze o pomoc...
Ostatnio zmieniony 17 mar 2008, o 19:55 przez KaMyLuS, łącznie zmieniany 1 raz.
snm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 468
Rejestracja: 10 mar 2007, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inąd
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 54 razy

Zadania z trojkatem

Post autor: snm »

1. Srodkowa zawiera sie w symetralnej opuszczonej na podstawe trojkata rownoramiennego. Jako iz dzieje sie to dwa razy, musza byc 2 pary rownych bokow, czyli trojkat jest rownoboczny
MagdaW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 760
Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Lublina
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 177 razy

Zadania z trojkatem

Post autor: MagdaW »

2.Oznacz przez alfa miarę kąta CDA. Zauważ, że trójkąt DBC jest równoramienny ( dł. BD=dł. BC więc m. kąta BCD jest także równa alfa ).Teraz skorzystaj z sumy miar kątów w trójkącie. M. kąta CBD jest równa 180-2alfa. Kąty ABC i CBD są kątami przyległymi. Korzystając z sumy miar kątów przyległych otrzymujesz, że m. kąta ABC jest równa 2alfa, a więc |
Sig
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 4 mar 2008, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 15 razy

Zadania z trojkatem

Post autor: Sig »

3.Narysuj okrąg o środku w punkcie \(\displaystyle{ B}\) i promieniu równym \(\displaystyle{ |BC| (=|BD|)}\). Łatwo zauważyć, że \(\displaystyle{ \sphericalangle ADC}\) (wpisany) jest oparty na tym samym łuku co \(\displaystyle{ \sphericalangle ABC}\) (środkowy). Wniosek: \(\displaystyle{ | ABC| = 2| ADC|}\)
MagdaW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 760
Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Lublina
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 177 razy

Zadania z trojkatem

Post autor: MagdaW »

Przepraszam, pomyliłam się. Moje rozwiązanie dotyczy oczywiście zadania 3.
ODPOWIEDZ