oblicz sin kata ABC

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
magnolia17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 26 lis 2006, o 18:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wielkopolska

oblicz sin kata ABC

Post autor: magnolia17 »

W trójącie ABC mamy : |AB|=6 |AC|12 |kat BAC|=120° oblicz:
a)sin |kata ABC|
b)obwód trójkąta ABC
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

oblicz sin kata ABC

Post autor: Piotrek89 »

Skorzystaj z twierdzenia cosinusów, obliczysz bok |BC|.

a)z twierdzenia cosinusów oblicz cosinus kąta ABC, a następnie z jedynki trygonometrycznej wyliczysz sinus tego kąta
b) Obw=|AB|+|AC|+|BC|

ODPOWIEDZ