Pompe, zadanie 9

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Ant550H
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 20 kwie 2022, o 19:57
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20

Pompe, zadanie 9

Post autor: Ant550H »

9. Na bokach \(\displaystyle{ BC, CA}\) i \(\displaystyle{ AB}\) trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) zbudowano po jego zewnętrznej stronie trójkąty równoboczne \(\displaystyle{ BCD, CAE}\) i \(\displaystyle{ ABF}\).
pompe9.jpg
pompe9.jpg (23.84 KiB) Przejrzano 443 razy
Na boku \(\displaystyle{ AB}\) zbudowano po wewnętrznej stronie trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) taki trójkąt \(\displaystyle{ ABF}\), że
\(\displaystyle{ \angle BAF = \angle ABF = 30^\circ.}\) Dowieść, że \(\displaystyle{ DF = EF .}\)

Pomoże ktoś? Zaciąłem się
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2022, o 20:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm. Teraz nie linkujemy zdjęć, tylko załączamy jako załączniki.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Pompe, zadanie 9

Post autor: a4karo »

Sprawdź treść zadania, bo punkt `F` jest określony dwa razy i za każdym razem inaczej.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Pompe, zadanie 9

Post autor: Jan Kraszewski »

Treść jest dobrze przepisana, błąd jest w oryginale. Jak rozumiem - zgodnie z rysunkiem - drugie określenie punktu \(\displaystyle{ F}\) jest właściwe.

JK
ODPOWIEDZ