Przypuśćmy że mamy dane współrzędne punktów \(\displaystyle{ A,B,C}\)
będących wierzchołkami trójkąta \(\displaystyle{ ABC }\)
Ponadto niech wierzchołek \(\displaystyle{ B}\) trójkąta będzie także wierzchołkiem dzielonego kąta
1. Piszemy równania prostych zawierających ramiona kąta
2. Na jednym z ramion obieramy sobie punkt \(\displaystyle{ D}\)
3. Piszemy równanie okręgu o środku w \(\displaystyle{ B}\) i promieniu \(\displaystyle{ BD}\)
4. Niech punkt E będzie przecięciem okręgu i prostej zawierającej drugie ramię kąta
5. Piszemy równanie prostej przechodzącej przez punkty D oraz E
6. Piszemy równanie prostej prostopadłej do prostej DE i przechodzącej przez punkt B
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jeżeli wiemy że \(\displaystyle{ a_{1}a_{2}+b_{1}b_{2}=0}\) oraz znamy dwupunktowe równanie prostej
to kroki 5. oraz 6. możemy połączyć w jeden
Teraz w kroku 4. piszemy układ równań (prosta i okrąg)
z czego wychodzą nam dwa punkty \(\displaystyle{ E}\)
ale tylko jeden z nich daje dwusieczną kąta wewnętrznego
Czy przy założeniu że równaniem ogólnym prostej \(\displaystyle{ BA}\) jest \(\displaystyle{ a_{1}x+b_{1}y+c_{1} = 0}\) warunek
\(\displaystyle{ \left( a_{1}x_{E}+b_{1}y_{E}+c_{1}\right)\left( a_{1}x_{C}+b_{1}y_{C}+c_{1}\right) > 0 }\)
pozwoli poprawnie wybrać punkt \(\displaystyle{ E}\)
Odpowiedź uzasadnij
Równanie dwusiecznej kąta wewnętrznego
-
- Użytkownik
- Posty: 22173
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3748 razy
Re: Równanie dwusiecznej kąta wewnętrznego
Tak. Niech `D\in AB`. Ten warunek oznacza, że punkty `E` i `C` leżą po tej samej stronie prostej `AB`. co gwarantuje, że środek odcinka `DE` leży w tej samej półpłaszczyźnie co punkt `C`.
Nawiasem mówiąc równanie wektorowe prostej zawierającej dwusieczną tego kąta wygląda tak:
\(\displaystyle{ \overrightarrow{OB}+\left(\frac{\overrightarrow{BA}}{|BA|}+\frac{\overrightarrow{BC}}{|BC|}\right)t}\)
przy czym dwusiecznej kąta odpowiadają dodatnie wartości parametru `t`
Dodano po 6 godzinach 14 minutach 59 sekundach:
Zamiast kroków 5,6 możesz napisać równanie prostej przez `B` i środek `DE`
Nawiasem mówiąc równanie wektorowe prostej zawierającej dwusieczną tego kąta wygląda tak:
\(\displaystyle{ \overrightarrow{OB}+\left(\frac{\overrightarrow{BA}}{|BA|}+\frac{\overrightarrow{BC}}{|BC|}\right)t}\)
przy czym dwusiecznej kąta odpowiadają dodatnie wartości parametru `t`
Dodano po 6 godzinach 14 minutach 59 sekundach:
Zamiast kroków 5,6 możesz napisać równanie prostej przez `B` i środek `DE`
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6903
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Re: Równanie dwusiecznej kąta wewnętrznego
a4karo, i to wystarczy za uzasadnienie
Położenie punktu \(\displaystyle{ D}\) na prostej \(\displaystyle{ AB}\) nie ma znaczenia ?
Napisałem programik w Pascalu do równania okręgu wpisanego w trójkąt i chciałem się upewnić czy stosując ten warunek
zawsze poprawnie wybiorę punkt \(\displaystyle{ E}\) , stąd pomysł na wątek
Poznajesz skąd wziąłem ten sposób na równanie dwusiecznej
Co do połączenia kroków 5. oraz 6. to ja napisałem od razu równanie prostopadłej do \(\displaystyle{ DE}\) i przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ B}\)
\(\displaystyle{ \left( x_{E} - x_{D}\right)x + \left( y_{E} - y_{D}\right)y - x_{B}\left( x_{E} - x_{D}\right) - y_{B}\left( y_{E} - y_{D}\right) = 0 }\)
ale twoja propozycja byłaby nieco innym wariantem tego sposobu znajdowania równania dwusiecznej
i może nawet trochę lepsza bo korzystamy tylko z jednego równania na prostą
Użytkownik innego forum podał wzór na współrzędne środka okręgu wpisanego
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{S} = \frac{ax_{A}+bx_{B}+cx_{C}}{a+b+c} \\ y_{S} = \frac{ay_{A}+by_{B}+cy_{C}}{a+b+c} \end{cases} }\)
gdzie \(\displaystyle{ a,b,c}\) to długości odpowiednich boków
Tylko skąd on ten wzorek wziął i jak uzasadnić jego poprawność
Położenie punktu \(\displaystyle{ D}\) na prostej \(\displaystyle{ AB}\) nie ma znaczenia ?
Napisałem programik w Pascalu do równania okręgu wpisanego w trójkąt i chciałem się upewnić czy stosując ten warunek
zawsze poprawnie wybiorę punkt \(\displaystyle{ E}\) , stąd pomysł na wątek
Poznajesz skąd wziąłem ten sposób na równanie dwusiecznej
Co do połączenia kroków 5. oraz 6. to ja napisałem od razu równanie prostopadłej do \(\displaystyle{ DE}\) i przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ B}\)
\(\displaystyle{ \left( x_{E} - x_{D}\right)x + \left( y_{E} - y_{D}\right)y - x_{B}\left( x_{E} - x_{D}\right) - y_{B}\left( y_{E} - y_{D}\right) = 0 }\)
ale twoja propozycja byłaby nieco innym wariantem tego sposobu znajdowania równania dwusiecznej
i może nawet trochę lepsza bo korzystamy tylko z jednego równania na prostą
Użytkownik innego forum podał wzór na współrzędne środka okręgu wpisanego
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{S} = \frac{ax_{A}+bx_{B}+cx_{C}}{a+b+c} \\ y_{S} = \frac{ay_{A}+by_{B}+cy_{C}}{a+b+c} \end{cases} }\)
gdzie \(\displaystyle{ a,b,c}\) to długości odpowiednich boków
Tylko skąd on ten wzorek wziął i jak uzasadnić jego poprawność
-
- Użytkownik
- Posty: 22173
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3748 razy
Re: Równanie dwusiecznej kąta wewnętrznego
Wystarczy fakt, że `D` leży na ramieniu kąta.
Wzorek na środek okręgu wpisanego wynika z tego, że współrzędne barycentryczne tego punkty są proporcjinalne do długości boków: patrz sekcja Examples of special points
Wzorek na środek okręgu wpisanego wynika z tego, że współrzędne barycentryczne tego punkty są proporcjinalne do długości boków: patrz
Kod: Zaznacz cały
https://en.wikipedia.org/wiki/Barycentric_coordinate_system#Determining_location_with_respect_to_a_triangle
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6903
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Re: Równanie dwusiecznej kąta wewnętrznego
Ostatnio rozpisałem to co powinniśmy dostać ze sposobu konstrukcyjnego
Równanie prostej przechodzącej przez punkty A oraz B
\(\displaystyle{ y-y_{B}=\frac{y_{B}-y_{A}}{x_{B}-x_{A}}\left(x-x_{B}\right)\\
\left(x_{B}-x_{A}\right)\left(y-y_{B}\right)=\left(y_{B}-y_{A}\right)\left(x-x_{B}\right)\\
\left(y_{B}-y_{A}\right)\left(x-x_{B}\right) - \left(x_{B}-x_{A}\right)\left(y-y_{B}\right)=0\\
\left(y_{B}-y_{A}\right)x - \left(x_{B}-x_{A}\right)y +y_{B}\left(x_{B}-x_{A}\right) - x_{B}\left(y_{B}-y_{A}\right)=0\\
}\)
Równanie prostej prostopadłej do prostej AB oraz przechodzącej przez punkt C
\(\displaystyle{ y-y_{C}=-\frac{x_{B}-x_{A}}{y_{B}-y_{A}}\left(x-x_{C}\right)\\
\left(y_{B}-y_{A}\right)\left(y-y_{C}\right)=-\left(x_{B}-x_{A}\right)\left(x-x_{C}\right)\\
\left(x_{B}-x_{A}\right)\left(x-x_{C}\right)+\left(y_{B}-y_{A}\right)\left(y-y_{C}\right)=0\\
\left(x_{B}-x_{A}\right)x + \left(y_{B}-y_{A}\right)y -x_{C}\left(x_{B}-x_{A}\right)-y_{C}\left(y_{B}-y_{A}\right)=0\\
}\)
Tutaj przekształcenia będą poprawne jeżeli założymy że nie dzielimy przez zero
choć pewna dziewczyna która umieszcza filmiki na youtube mówiła że w geometrii wszystko jest w porządku jeśli wychodzi dzielenie
przez zero (z tangensa możemy wtedy wnieść że prosta jest prostopadła do osi OX)
Niech wierzchołkiem kąta będzie punkt B
Za punkt D obierzmy sobie punkt A
Niech
\(\displaystyle{ A_{1} = \left(y_{B}-y_{A}\right)\\
B_{1} = - \left(x_{B}-x_{A}\right)\\
C_{1} = y_{B}\left(x_{B}-x_{A}\right) - x_{B}\left(y_{B}-y_{A}\right)\\
A_{2} = \left(y_{C} - y_{B}\right)\\
B_{2} = -\left(x_{C} - x_{B}\right)\\
C_{2} = y_{C}\left(x_{C}-x_{B}\right) - x_{C}\left(y_{C}-y_{B}\right)\\
\left|AB\right| = c\\
\left|BC\right| = a\\
}\)
\(\displaystyle{
\begin{cases}\left(x-x_{B}\right)^2+\left(y-y_{B}\right)^2 = c^2 \\ A_{2}x+B_{2}y+C_{2}=0\end{cases}\\
\begin{cases}\left(x-x_{B}\right)^2+\left(y-y_{B}\right)^2 = c^2 \\ y=-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)\end{cases}\\
\begin{cases}\left(x-x_{B}\right)^2+\left(-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)-y_{B}\right)^2 = c^2 \\ y=-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)\end{cases}\\
\begin{cases}\left(x-x_{B}\right)^2+\left(\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)+y_{B}\right)^2 = c^2 \\ y=-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)\end{cases}\\
\begin{cases}\left(x-x_{B}\right)^2+\left(\frac{A_{2}}{B_{2}}x+\frac{C_{2}}{B_{2}}+y_{B}\right)^2 = c^2 \\ y=-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)\end{cases}\\
\begin{cases}\left(x-x_{B}\right)^2+\left(\frac{A_{2}}{B_{2}}x+\frac{C_{2}}{B_{2}}-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x_{B}\right)\right)^2 = c^2 \\ y=-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)\end{cases}\\
\begin{cases}\left(x-x_{B}\right)^2+\left(\frac{A_{2}}{B_{2}}x+\frac{C_{2}}{B_{2}}-\frac{A_{2}}{B_{2}}x_{B}-\frac{C_{2}}{B_{2}}\right)^2 = c^2 \\ y=-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)\end{cases}\\
\begin{cases}\left(x-x_{B}\right)^2+\left(\frac{A_{2}}{B_{2}}x-\frac{A_{2}}{B_{2}}x_{B}\right)^2 = c^2 \\ y=-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)\end{cases}\\
\begin{cases}\left(x-x_{B}\right)^2+\left(\frac{A_{2}}{B_{2}}\left(x-x_{B}\right)\right)^2 = c^2 \\ y=-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)\end{cases}\\
\begin{cases}\left(x-x_{B}\right)^2+\frac{A_{2}^2}{B_{2}^2}\left(\left(x-x_{B}\right)\right)^2 = c^2 \\ y=-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)\end{cases}\\
\begin{cases}\left(1+\frac{A_{2}^2}{B_{2}^2}\right)\left(x-x_{B}\right)^2 = c^2 \\ y=-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)\end{cases}\\
\begin{cases}\left(\frac{A_{2}^2+B_{2}^2}{B_{2}^2}\right)\left(x-x_{B}\right)^2 = c^2 \\ y=-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)\end{cases}\\
\begin{cases}\left(x-x_{B}\right)^2 =\frac{B_{2}^2}{A_{2}^2+B_{2}^2} c^2 \\ y=-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)\end{cases}\\
\begin{cases}\left(x-x_{B}\right)^2 = B_{2}^2 \cdot \frac{c^2}{a^2}\\ y=-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)\end{cases}\\
\begin{cases}x-x_{B} =\mp B_{2} \cdot \frac{c}{a}\\ y=-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)\end{cases}\\
\begin{cases}x =x_{B} \mp B_{2} \cdot \frac{c}{a}\\ y=-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)\end{cases}\\
\begin{cases}x =x_{B} \mp B_{2} \cdot \frac{c}{a}\\ y=-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}\left(x_{B} \mp B_{2} \cdot \frac{c}{a}\right)\right)\end{cases}\\
\begin{cases}x =x_{B} \mp B_{2} \cdot \frac{c}{a}\\ y=-\frac{C_{2}}{B_{2}}-\frac{A_{2}}{B_{2}}x_{B}\pm \frac{A_{2}}{B_{2}}\cdot B_{2} \cdot \frac{c}{a}\end{cases}\\
\begin{cases}x =x_{B} \mp B_{2} \cdot \frac{c}{a}\\ y=y_{B}\pm A_{2} \cdot \frac{c}{a}\end{cases}\\
}\)
Wstawmy teraz obliczone współrzędne punktu \(\displaystyle{ E}\) do warunku
\(\displaystyle{ \left(A_{1}x_{E}+B_{1}y_{E}+C_{1}\right)\left(A_{1}x_{C}+B_{1}y_{C}+C_{1}\right)>0\\
\left(A_{1}\left(x_{B} \mp B_{2} \cdot \frac{c}{a} \right) +B_{1}\left(y_{B}\pm A_{2} \cdot \frac{c}{a} \right) +C_{1}\right)\left(A_{1}x_{C}+B_{1}y_{C}+C_{1}\right)>0\\
\left(A_{1}x_{B}+B_{1}y_{B}+C_{1} \mp B_{2}A_{1}\cdot \frac{c}{a} + \pm B_{1}A_{2}\cdot \frac{c}{a} \right) \left(A_{1}x_{C}+B_{1}y_{C}+C_{1}\right)>0\\
\left(\mp \frac{c}{a}\left( B_{2}A_{1}-B_{1}A_{2}\right) \right) \left(A_{1}x_{C}+B_{1}y_{C}+C_{1}\right)>0\\
}\)
Jeżeli wybierzemy sobie znak \(\displaystyle{ +}\) to warunek na wybór punktu E będzie można przedstawić następująco
\(\displaystyle{ \left( A_{1}B_{2}-A_{2}B_{1}\right) \left(A_{1}x_{C}+B_{1}y_{C}+C_{1}\right)>0\\ }\)
1. Przypuśćmy że punkt E ma współrzędne
\(\displaystyle{ \begin{cases}x_{E}=x_{B} - B_{2}\cdot\frac{c}{a}\\y_{E}=y_{B}+A_{2}\cdot\frac{c}{a}\end{cases}}\)
Równanie dwusiecznej będzie wyglądało następującą
\(\displaystyle{ \left(x_{B} - B_{2}\cdot\frac{c}{a}-x_{A}\right)x + \left(y_{B}+A_{2}\cdot\frac{c}{a} - y_{A}\right)y-x_{B}\left(x_{B} - B_{2}\cdot\frac{c}{a}-x_{A}\right)-y_{B}\left(y_{B}+A_{2}\cdot\frac{c}{a} - y_{A}\right)=0\\
\left(\left(x_{B}-x_{A}\right) - B_{2}\cdot\frac{c}{a}\right)x + \left(\left(y_{B}- y_{A}\right)+A_{2}\cdot\frac{c}{a} \right)y-x_{B}\left(\left(x_{B} - x_{A}\right) - B_{2}\cdot\frac{c}{a}\right)-y_{B}\left(\left(y_{B} - y_{A}\right)+A_{2}\cdot\frac{c}{a} \right)=0\\
\left(\left(x_{B}-x_{A}\right)a - B_{2}\cdot c\right)x + \left(\left(y_{B}- y_{A}\right)a+A_{2}\cdot c \right)y-x_{B}\left(\left(x_{B} - x_{A}\right)a - B_{2}\cdot c\right)-y_{B}\left(\left(y_{B} - y_{A}\right)a+A_{2}\cdot c \right)=0\\
}\)
Jeżeli do powyższego wstawimy współczynniki równania ogólnego prostej \(\displaystyle{ AB}\) to otrzymamy
\(\displaystyle{
\left(\left(x_{B}-x_{A}\right)a - B_{2}\cdot c\right)x + \left(\left(y_{B}- y_{A}\right)a+A_{2}\cdot c \right)y-x_{B}\left(\left(x_{B} - x_{A}\right)a - B_{2}\cdot c\right)-y_{B}\left(\left(y_{B} - y_{A}\right)a+A_{2}\cdot c \right)=0\\
\left(-B_{1}a-B_{2}c\right)x+\left(A_{1}a+A_{2}c\right)y-x_{B}\left(-B_{1}a-B_{2}c\right)-y_{B}\left(A_{1}a+A_{2}c\right) = 0\\
-\left(B_{1}a+B_{2}c\right)x+\left(A_{1}a+A_{2}c\right)y+x_{B}\left(B_{1}a+B_{2}c\right)-y_{B}\left(A_{1}a+A_{2}c\right) = 0\\
\left(B_{1}a+B_{2}c\right)x - \left(A_{1}a+A_{2}c\right)y - x_{B}\left(B_{1}a+B_{2}c\right)+y_{B}\left(A_{1}a+A_{2}c\right) = 0\\
}\)
2. Przypuśćmy że punkt E ma współrzędne
\(\displaystyle{
\begin{cases}x_{E}=x_{B} + B_{2}\cdot\frac{c}{a}\\y_{E}=y_{B} - A_{2}\cdot\frac{c}{a}\end{cases}\\
}\)
Równanie dwusiecznej będzie wyglądało następująco
\(\displaystyle{
\left(x_{B} + B_{2}\cdot\frac{c}{a} - x_{A}\right)x+\left(y_{B} - A_{2}\cdot\frac{c}{a} - y_{A}\right)y - x_{B}\left(x_{B} + B_{2}\cdot\frac{c}{a} - x_{A}\right)-y_{B}\left(y_{B} - A_{2}\cdot\frac{c}{a} - y_{A}\right)=0\\
\left(\left(x_{B}-x_{A}\right)+ B_{2}\cdot\frac{c}{a}\right)x + \left(\left(y_{B} - y_{A}\right) - A_{2}\cdot\frac{c}{a} \right)y - x_{B}\left(\left(x_{B}-x_{A}\right)+ B_{2}\cdot\frac{c}{a}\right)-y_{B}\left(\left(y_{B} - y_{A}\right) - A_{2}\cdot\frac{c}{a} \right)=0\\
\left(\left(x_{B}-x_{A}\right)a + B_{2}\cdot c\right)x + \left(\left(y_{B} - y_{A}\right)a - A_{2}\cdot c \right)y - x_{B}\left(\left(x_{B}-x_{A}\right)a + B_{2}\cdot c\right)-y_{B}\left(\left(y_{B} - y_{A}\right)a - A_{2}\cdot c \right)=0\\
}\)
Jeżeli do powyższego wstawimy współczynniki równania ogólnego prostej [TeX]AB[/TeX] to otrzymamy
\(\displaystyle{
\left(\left(x_{B}-x_{A}\right)a + B_{2}\cdot c\right)x + \left(\left(y_{B} - y_{A}\right)a - A_{2}\cdot c \right)y - x_{B}\left(\left(x_{B}-x_{A}\right)a + B_{2}\cdot c\right)-y_{B}\left(\left(y_{B} - y_{A}\right)a - A_{2}\cdot c \right)=0\\
\left(-B_{1}a+B_{2}c\right)x+\left(A_{1}a - A_{2}c\right)y- x_{B}\left(-B_{1}a+B_{2}c\right)-y_{B}\left(A_{1}a - A_{2}c\right)=0\\
-\left(B_{1}a - B_{2}c\right)x+\left(A_{1}a - A_{2}c\right)y + x_{B}\left(B_{1}a - B_{2}c\right)-y_{B}\left(A_{1}a - A_{2}c\right)=0\\
\left(B_{1}a - B_{2}c\right)x - \left(A_{1}a - A_{2}c\right)y - x_{B}\left(B_{1}a - B_{2}c\right) + y_{B}\left(A_{1}a - A_{2}c\right)=0\\
}\)
I to mi wyszło po rozpisaniu tego sposobu
Użytkownik KowalskiMateusz
napisał że on gdy chciał narysować okrąg wpisany w trójkąt to utworzył sobie dwa wektory zaczepione w wierzchołku A
i końcach w pozostałych wierzchołkach trójkąta następnie z tych wektorów zbudował romb którego przekątna będzie dwusieczną kąta
Czy ten pomysł ma sens i czy rzeczywiście da tylko jedno równanie dwusiecznej i to kąta wewnętrznego
Zarówno w sposobie konstrukcyjnym przedstawionym tutaj jak i porównując odległości punktu od ramion kąta dostajemy dwie proste
i musimy którąś wybrać
Gdyby sposób przedstawiony przez użytkownika KowalskiMateusz
dawał tylko jedną prostą dla dwusiecznej kąta to byłby dość wygodny jeżeli nie mamy danych liczbowych
tylko wykonujemy obliczenia na literkach
Równanie prostej przechodzącej przez punkty A oraz B
\(\displaystyle{ y-y_{B}=\frac{y_{B}-y_{A}}{x_{B}-x_{A}}\left(x-x_{B}\right)\\
\left(x_{B}-x_{A}\right)\left(y-y_{B}\right)=\left(y_{B}-y_{A}\right)\left(x-x_{B}\right)\\
\left(y_{B}-y_{A}\right)\left(x-x_{B}\right) - \left(x_{B}-x_{A}\right)\left(y-y_{B}\right)=0\\
\left(y_{B}-y_{A}\right)x - \left(x_{B}-x_{A}\right)y +y_{B}\left(x_{B}-x_{A}\right) - x_{B}\left(y_{B}-y_{A}\right)=0\\
}\)
Równanie prostej prostopadłej do prostej AB oraz przechodzącej przez punkt C
\(\displaystyle{ y-y_{C}=-\frac{x_{B}-x_{A}}{y_{B}-y_{A}}\left(x-x_{C}\right)\\
\left(y_{B}-y_{A}\right)\left(y-y_{C}\right)=-\left(x_{B}-x_{A}\right)\left(x-x_{C}\right)\\
\left(x_{B}-x_{A}\right)\left(x-x_{C}\right)+\left(y_{B}-y_{A}\right)\left(y-y_{C}\right)=0\\
\left(x_{B}-x_{A}\right)x + \left(y_{B}-y_{A}\right)y -x_{C}\left(x_{B}-x_{A}\right)-y_{C}\left(y_{B}-y_{A}\right)=0\\
}\)
Tutaj przekształcenia będą poprawne jeżeli założymy że nie dzielimy przez zero
choć pewna dziewczyna która umieszcza filmiki na youtube mówiła że w geometrii wszystko jest w porządku jeśli wychodzi dzielenie
przez zero (z tangensa możemy wtedy wnieść że prosta jest prostopadła do osi OX)
Niech wierzchołkiem kąta będzie punkt B
Za punkt D obierzmy sobie punkt A
Niech
\(\displaystyle{ A_{1} = \left(y_{B}-y_{A}\right)\\
B_{1} = - \left(x_{B}-x_{A}\right)\\
C_{1} = y_{B}\left(x_{B}-x_{A}\right) - x_{B}\left(y_{B}-y_{A}\right)\\
A_{2} = \left(y_{C} - y_{B}\right)\\
B_{2} = -\left(x_{C} - x_{B}\right)\\
C_{2} = y_{C}\left(x_{C}-x_{B}\right) - x_{C}\left(y_{C}-y_{B}\right)\\
\left|AB\right| = c\\
\left|BC\right| = a\\
}\)
\(\displaystyle{
\begin{cases}\left(x-x_{B}\right)^2+\left(y-y_{B}\right)^2 = c^2 \\ A_{2}x+B_{2}y+C_{2}=0\end{cases}\\
\begin{cases}\left(x-x_{B}\right)^2+\left(y-y_{B}\right)^2 = c^2 \\ y=-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)\end{cases}\\
\begin{cases}\left(x-x_{B}\right)^2+\left(-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)-y_{B}\right)^2 = c^2 \\ y=-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)\end{cases}\\
\begin{cases}\left(x-x_{B}\right)^2+\left(\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)+y_{B}\right)^2 = c^2 \\ y=-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)\end{cases}\\
\begin{cases}\left(x-x_{B}\right)^2+\left(\frac{A_{2}}{B_{2}}x+\frac{C_{2}}{B_{2}}+y_{B}\right)^2 = c^2 \\ y=-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)\end{cases}\\
\begin{cases}\left(x-x_{B}\right)^2+\left(\frac{A_{2}}{B_{2}}x+\frac{C_{2}}{B_{2}}-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x_{B}\right)\right)^2 = c^2 \\ y=-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)\end{cases}\\
\begin{cases}\left(x-x_{B}\right)^2+\left(\frac{A_{2}}{B_{2}}x+\frac{C_{2}}{B_{2}}-\frac{A_{2}}{B_{2}}x_{B}-\frac{C_{2}}{B_{2}}\right)^2 = c^2 \\ y=-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)\end{cases}\\
\begin{cases}\left(x-x_{B}\right)^2+\left(\frac{A_{2}}{B_{2}}x-\frac{A_{2}}{B_{2}}x_{B}\right)^2 = c^2 \\ y=-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)\end{cases}\\
\begin{cases}\left(x-x_{B}\right)^2+\left(\frac{A_{2}}{B_{2}}\left(x-x_{B}\right)\right)^2 = c^2 \\ y=-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)\end{cases}\\
\begin{cases}\left(x-x_{B}\right)^2+\frac{A_{2}^2}{B_{2}^2}\left(\left(x-x_{B}\right)\right)^2 = c^2 \\ y=-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)\end{cases}\\
\begin{cases}\left(1+\frac{A_{2}^2}{B_{2}^2}\right)\left(x-x_{B}\right)^2 = c^2 \\ y=-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)\end{cases}\\
\begin{cases}\left(\frac{A_{2}^2+B_{2}^2}{B_{2}^2}\right)\left(x-x_{B}\right)^2 = c^2 \\ y=-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)\end{cases}\\
\begin{cases}\left(x-x_{B}\right)^2 =\frac{B_{2}^2}{A_{2}^2+B_{2}^2} c^2 \\ y=-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)\end{cases}\\
\begin{cases}\left(x-x_{B}\right)^2 = B_{2}^2 \cdot \frac{c^2}{a^2}\\ y=-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)\end{cases}\\
\begin{cases}x-x_{B} =\mp B_{2} \cdot \frac{c}{a}\\ y=-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)\end{cases}\\
\begin{cases}x =x_{B} \mp B_{2} \cdot \frac{c}{a}\\ y=-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}x\right)\end{cases}\\
\begin{cases}x =x_{B} \mp B_{2} \cdot \frac{c}{a}\\ y=-\frac{1}{B_{2}}\left(C_{2}+A_{2}\left(x_{B} \mp B_{2} \cdot \frac{c}{a}\right)\right)\end{cases}\\
\begin{cases}x =x_{B} \mp B_{2} \cdot \frac{c}{a}\\ y=-\frac{C_{2}}{B_{2}}-\frac{A_{2}}{B_{2}}x_{B}\pm \frac{A_{2}}{B_{2}}\cdot B_{2} \cdot \frac{c}{a}\end{cases}\\
\begin{cases}x =x_{B} \mp B_{2} \cdot \frac{c}{a}\\ y=y_{B}\pm A_{2} \cdot \frac{c}{a}\end{cases}\\
}\)
Wstawmy teraz obliczone współrzędne punktu \(\displaystyle{ E}\) do warunku
\(\displaystyle{ \left(A_{1}x_{E}+B_{1}y_{E}+C_{1}\right)\left(A_{1}x_{C}+B_{1}y_{C}+C_{1}\right)>0\\
\left(A_{1}\left(x_{B} \mp B_{2} \cdot \frac{c}{a} \right) +B_{1}\left(y_{B}\pm A_{2} \cdot \frac{c}{a} \right) +C_{1}\right)\left(A_{1}x_{C}+B_{1}y_{C}+C_{1}\right)>0\\
\left(A_{1}x_{B}+B_{1}y_{B}+C_{1} \mp B_{2}A_{1}\cdot \frac{c}{a} + \pm B_{1}A_{2}\cdot \frac{c}{a} \right) \left(A_{1}x_{C}+B_{1}y_{C}+C_{1}\right)>0\\
\left(\mp \frac{c}{a}\left( B_{2}A_{1}-B_{1}A_{2}\right) \right) \left(A_{1}x_{C}+B_{1}y_{C}+C_{1}\right)>0\\
}\)
Jeżeli wybierzemy sobie znak \(\displaystyle{ +}\) to warunek na wybór punktu E będzie można przedstawić następująco
\(\displaystyle{ \left( A_{1}B_{2}-A_{2}B_{1}\right) \left(A_{1}x_{C}+B_{1}y_{C}+C_{1}\right)>0\\ }\)
1. Przypuśćmy że punkt E ma współrzędne
\(\displaystyle{ \begin{cases}x_{E}=x_{B} - B_{2}\cdot\frac{c}{a}\\y_{E}=y_{B}+A_{2}\cdot\frac{c}{a}\end{cases}}\)
Równanie dwusiecznej będzie wyglądało następującą
\(\displaystyle{ \left(x_{B} - B_{2}\cdot\frac{c}{a}-x_{A}\right)x + \left(y_{B}+A_{2}\cdot\frac{c}{a} - y_{A}\right)y-x_{B}\left(x_{B} - B_{2}\cdot\frac{c}{a}-x_{A}\right)-y_{B}\left(y_{B}+A_{2}\cdot\frac{c}{a} - y_{A}\right)=0\\
\left(\left(x_{B}-x_{A}\right) - B_{2}\cdot\frac{c}{a}\right)x + \left(\left(y_{B}- y_{A}\right)+A_{2}\cdot\frac{c}{a} \right)y-x_{B}\left(\left(x_{B} - x_{A}\right) - B_{2}\cdot\frac{c}{a}\right)-y_{B}\left(\left(y_{B} - y_{A}\right)+A_{2}\cdot\frac{c}{a} \right)=0\\
\left(\left(x_{B}-x_{A}\right)a - B_{2}\cdot c\right)x + \left(\left(y_{B}- y_{A}\right)a+A_{2}\cdot c \right)y-x_{B}\left(\left(x_{B} - x_{A}\right)a - B_{2}\cdot c\right)-y_{B}\left(\left(y_{B} - y_{A}\right)a+A_{2}\cdot c \right)=0\\
}\)
Jeżeli do powyższego wstawimy współczynniki równania ogólnego prostej \(\displaystyle{ AB}\) to otrzymamy
\(\displaystyle{
\left(\left(x_{B}-x_{A}\right)a - B_{2}\cdot c\right)x + \left(\left(y_{B}- y_{A}\right)a+A_{2}\cdot c \right)y-x_{B}\left(\left(x_{B} - x_{A}\right)a - B_{2}\cdot c\right)-y_{B}\left(\left(y_{B} - y_{A}\right)a+A_{2}\cdot c \right)=0\\
\left(-B_{1}a-B_{2}c\right)x+\left(A_{1}a+A_{2}c\right)y-x_{B}\left(-B_{1}a-B_{2}c\right)-y_{B}\left(A_{1}a+A_{2}c\right) = 0\\
-\left(B_{1}a+B_{2}c\right)x+\left(A_{1}a+A_{2}c\right)y+x_{B}\left(B_{1}a+B_{2}c\right)-y_{B}\left(A_{1}a+A_{2}c\right) = 0\\
\left(B_{1}a+B_{2}c\right)x - \left(A_{1}a+A_{2}c\right)y - x_{B}\left(B_{1}a+B_{2}c\right)+y_{B}\left(A_{1}a+A_{2}c\right) = 0\\
}\)
2. Przypuśćmy że punkt E ma współrzędne
\(\displaystyle{
\begin{cases}x_{E}=x_{B} + B_{2}\cdot\frac{c}{a}\\y_{E}=y_{B} - A_{2}\cdot\frac{c}{a}\end{cases}\\
}\)
Równanie dwusiecznej będzie wyglądało następująco
\(\displaystyle{
\left(x_{B} + B_{2}\cdot\frac{c}{a} - x_{A}\right)x+\left(y_{B} - A_{2}\cdot\frac{c}{a} - y_{A}\right)y - x_{B}\left(x_{B} + B_{2}\cdot\frac{c}{a} - x_{A}\right)-y_{B}\left(y_{B} - A_{2}\cdot\frac{c}{a} - y_{A}\right)=0\\
\left(\left(x_{B}-x_{A}\right)+ B_{2}\cdot\frac{c}{a}\right)x + \left(\left(y_{B} - y_{A}\right) - A_{2}\cdot\frac{c}{a} \right)y - x_{B}\left(\left(x_{B}-x_{A}\right)+ B_{2}\cdot\frac{c}{a}\right)-y_{B}\left(\left(y_{B} - y_{A}\right) - A_{2}\cdot\frac{c}{a} \right)=0\\
\left(\left(x_{B}-x_{A}\right)a + B_{2}\cdot c\right)x + \left(\left(y_{B} - y_{A}\right)a - A_{2}\cdot c \right)y - x_{B}\left(\left(x_{B}-x_{A}\right)a + B_{2}\cdot c\right)-y_{B}\left(\left(y_{B} - y_{A}\right)a - A_{2}\cdot c \right)=0\\
}\)
Jeżeli do powyższego wstawimy współczynniki równania ogólnego prostej [TeX]AB[/TeX] to otrzymamy
\(\displaystyle{
\left(\left(x_{B}-x_{A}\right)a + B_{2}\cdot c\right)x + \left(\left(y_{B} - y_{A}\right)a - A_{2}\cdot c \right)y - x_{B}\left(\left(x_{B}-x_{A}\right)a + B_{2}\cdot c\right)-y_{B}\left(\left(y_{B} - y_{A}\right)a - A_{2}\cdot c \right)=0\\
\left(-B_{1}a+B_{2}c\right)x+\left(A_{1}a - A_{2}c\right)y- x_{B}\left(-B_{1}a+B_{2}c\right)-y_{B}\left(A_{1}a - A_{2}c\right)=0\\
-\left(B_{1}a - B_{2}c\right)x+\left(A_{1}a - A_{2}c\right)y + x_{B}\left(B_{1}a - B_{2}c\right)-y_{B}\left(A_{1}a - A_{2}c\right)=0\\
\left(B_{1}a - B_{2}c\right)x - \left(A_{1}a - A_{2}c\right)y - x_{B}\left(B_{1}a - B_{2}c\right) + y_{B}\left(A_{1}a - A_{2}c\right)=0\\
}\)
I to mi wyszło po rozpisaniu tego sposobu
Użytkownik KowalskiMateusz
napisał że on gdy chciał narysować okrąg wpisany w trójkąt to utworzył sobie dwa wektory zaczepione w wierzchołku A
i końcach w pozostałych wierzchołkach trójkąta następnie z tych wektorów zbudował romb którego przekątna będzie dwusieczną kąta
Czy ten pomysł ma sens i czy rzeczywiście da tylko jedno równanie dwusiecznej i to kąta wewnętrznego
Zarówno w sposobie konstrukcyjnym przedstawionym tutaj jak i porównując odległości punktu od ramion kąta dostajemy dwie proste
i musimy którąś wybrać
Gdyby sposób przedstawiony przez użytkownika KowalskiMateusz
dawał tylko jedną prostą dla dwusiecznej kąta to byłby dość wygodny jeżeli nie mamy danych liczbowych
tylko wykonujemy obliczenia na literkach
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6903
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Re: Równanie dwusiecznej kąta wewnętrznego
A punkt \(\displaystyle{ D}\) musi leżeć na ramieniu kąta, aby ten warunek pozwalał poprawnie wybrać punkt \(\displaystyle{ E}\).
Gdy się tym pobawiłem, to też doszedłem do tego wniosku.
Programik który napisałem w Pascalu losuje punkt \(\displaystyle{ D}\) na prostej \(\displaystyle{ AB}\), więc ten warunek nie zawsze pozwoli poprawnie wybrać punkt \(\displaystyle{ E}\).
Gdy się tym pobawiłem, to też doszedłem do tego wniosku.
Programik który napisałem w Pascalu losuje punkt \(\displaystyle{ D}\) na prostej \(\displaystyle{ AB}\), więc ten warunek nie zawsze pozwoli poprawnie wybrać punkt \(\displaystyle{ E}\).
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2022, o 01:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Powód: Interpunkcja.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6903
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Re: Równanie dwusiecznej kąta wewnętrznego
Jeżeli z rozwiązań układu w kroku 4. wybierzemy punkt który nie spełnia podanej przeze mnie nierówności to
i dla niego w kroku 6. poprowadzimy prostą równoległą to otrzymamy równanie
\(\displaystyle{ \left( \left( y_{B}-y_{A}\right)a - \left( y_{C} - y_{B}\right)c \right)x+\left( \left( x_{A}-x_{B}\right)a - \left( x_{B} - x_{C}\right)c \right)y = x_{B}\left( \left( y_{B}-y_{A}\right)a - \left( y_{C} - y_{B}\right)c \right)+y_{B}\left( \left( x_{A}-x_{B}\right)a - \left( x_{B} - x_{C}\right)c \right) }\)
i jak pokazać że jest to równanie tej samej prostej co w przypadku gdybyśmy wybrali punkt który spełnia podaną przeze mnie nierówność
i dla niego w kroku 6. poprowadzimy prostą prostopadłą
\(\displaystyle{ \left( \left( x_{A} - x_{B}\right)a+\left( x_{B}-x_{C}\right)c \right)x - \left( \left( y_{B}-y_{A}\right)a+\left( y_{C}-y_{B}\right)c \right)y=x_{B}\left( \left( x_{A} - x_{B}\right)a+\left( x_{B}-x_{C}\right)c \right) -y_{B}\left( \left( y_{B}-y_{A}\right)a+\left( y_{C}-y_{B}\right)c \right) }\)
Gdy przeprowadzimy obliczenia dla wierzchołków \(\displaystyle{ A}\) oraz \(\displaystyle{ B}\) to dostaniemy układ równań
\(\displaystyle{
\begin{cases} \left( \left( x_{A}-x_{B}\right)b - \left( x_{A}-x_{c}\right) c \right)x - \left( \left( y_{B}-y_{A}\right)b-\left( y_{C}-y_{A}\right)c \right) y=x_{A}\left( \left( x_{A}-x_{B}\right)b - \left( x_{A}-x_{c}\right) c \right)-y_{A}\left( \left( y_{B}-y_{A}\right)b-\left( y_{C}-y_{A}\right)c \right) \\ \left( \left( x_{A} - x_{B}\right)a+\left( x_{B}-x_{C}\right)c \right)x - \left( \left( y_{B}-y_{A}\right)a+\left( y_{C} - y_{B}\right)c \right)y=x_{B} \left( \left( x_{A} - x_{B}\right)a+\left( x_{B}-x_{C}\right)c \right) - y_{B}\left( \left( y_{B}-y_{A}\right)a+\left( y_{C} - y_{B}\right)c \right) \end{cases}
}\)
Jak uprościć rozwiązanie tego układu równań
Próbowałem samodzielnie uprościć rozwiązanie tego układu równań ale nie uzyskałem wyniku
w postaci tego wzorku na współrzędne środka okręgu wpisanego w trójkąt co podałem we wcześniejszym wpisie
i dla niego w kroku 6. poprowadzimy prostą równoległą to otrzymamy równanie
\(\displaystyle{ \left( \left( y_{B}-y_{A}\right)a - \left( y_{C} - y_{B}\right)c \right)x+\left( \left( x_{A}-x_{B}\right)a - \left( x_{B} - x_{C}\right)c \right)y = x_{B}\left( \left( y_{B}-y_{A}\right)a - \left( y_{C} - y_{B}\right)c \right)+y_{B}\left( \left( x_{A}-x_{B}\right)a - \left( x_{B} - x_{C}\right)c \right) }\)
i jak pokazać że jest to równanie tej samej prostej co w przypadku gdybyśmy wybrali punkt który spełnia podaną przeze mnie nierówność
i dla niego w kroku 6. poprowadzimy prostą prostopadłą
\(\displaystyle{ \left( \left( x_{A} - x_{B}\right)a+\left( x_{B}-x_{C}\right)c \right)x - \left( \left( y_{B}-y_{A}\right)a+\left( y_{C}-y_{B}\right)c \right)y=x_{B}\left( \left( x_{A} - x_{B}\right)a+\left( x_{B}-x_{C}\right)c \right) -y_{B}\left( \left( y_{B}-y_{A}\right)a+\left( y_{C}-y_{B}\right)c \right) }\)
Gdy przeprowadzimy obliczenia dla wierzchołków \(\displaystyle{ A}\) oraz \(\displaystyle{ B}\) to dostaniemy układ równań
\(\displaystyle{
\begin{cases} \left( \left( x_{A}-x_{B}\right)b - \left( x_{A}-x_{c}\right) c \right)x - \left( \left( y_{B}-y_{A}\right)b-\left( y_{C}-y_{A}\right)c \right) y=x_{A}\left( \left( x_{A}-x_{B}\right)b - \left( x_{A}-x_{c}\right) c \right)-y_{A}\left( \left( y_{B}-y_{A}\right)b-\left( y_{C}-y_{A}\right)c \right) \\ \left( \left( x_{A} - x_{B}\right)a+\left( x_{B}-x_{C}\right)c \right)x - \left( \left( y_{B}-y_{A}\right)a+\left( y_{C} - y_{B}\right)c \right)y=x_{B} \left( \left( x_{A} - x_{B}\right)a+\left( x_{B}-x_{C}\right)c \right) - y_{B}\left( \left( y_{B}-y_{A}\right)a+\left( y_{C} - y_{B}\right)c \right) \end{cases}
}\)
Jak uprościć rozwiązanie tego układu równań
Próbowałem samodzielnie uprościć rozwiązanie tego układu równań ale nie uzyskałem wyniku
w postaci tego wzorku na współrzędne środka okręgu wpisanego w trójkąt co podałem we wcześniejszym wpisie