Witam serdecznie, proszę o pomoc co z tym zadaniem jest nie tak lub co robię źle.
W trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) dane są \(\displaystyle{ |BC|=15, \sin BAC= \frac{12}{13}, \sin CBA= \frac{8}{10} }\). Oblicz pole trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\).
1. Jeśli poprowadzę wysokość \(\displaystyle{ CD}\) (założę że kąty wymienione w zadaniu są ostre) i korzystając z definicji \(\displaystyle{ \sin CBA}\) wyznaczę jej długość to wyjdzie mi \(\displaystyle{ 12}\). Postępując analogicznie dla trójkąta \(\displaystyle{ ACD}\) otrzymam długość \(\displaystyle{ \left| AC\right| =13}\). Następnie Tw. Pitagorasa i jest cała podstawa \(\displaystyle{ AB=17}\). Wtedy pole trójkąta wynosi \(\displaystyle{ 84}\).
2. Chcę jednak obliczyć to inaczej, wykorzystuję twierdzenie cosinusów do wyznaczenia długości podstawy. Wyznaczam \(\displaystyle{ \cos CBA= \frac{6}{10} }\) (też zakładam, że jest ostry). Stosuję twierdzenie cosinusów do całego trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) i otrzymuje, że podstawa nie jest już równa tyle co poprzednio, tylko \(\displaystyle{ |AB|=14 }\) lub \(\displaystyle{ |AB|=4 }\)
W którym miejscu robię błąd? Proszę o pomoc
Pole trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 7 paź 2008, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno / Rzeszów
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 11 razy
Pole trójkąta
Ostatnio zmieniony 8 lut 2022, o 11:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Re: Pole trójkąta
Bezpośrednio z wzoru sinusów mamy \(|AC|=13\), czyli \(h=12\). I tu jest OK. Ale, z tw. Pitagorasa, \(\begin{cases}|AD|=5\\|DB|=9\end{cases}\). Stąd niemożliwe \(|AB|=17\) Pozostaje rozważyć przypadki: czy \(D\) należy, czy nie do \(\overline{AB}\).
Pozdrawiam