promień okręgu stycznego

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
ann_u
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 14 wrz 2018, o 18:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Brak
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 4 razy

promień okręgu stycznego

Post autor: ann_u »

Niech \(\displaystyle{ \Gamma}\) będzie okręgiem stycznym z okręgiem wpisanym i opisanym na trójkącie ABC oraz zewnętrznie z bokiem BC. Wykaz, że promień okręgu \(\displaystyle{ \Gamma}\) wynosi \(\displaystyle{ \frac{P_{ABC}}{a} \cdot\tg^2\left( \frac{\angle BAC}{2}\right) }\).


Ostatnio zmieniony 19 wrz 2021, o 13:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne w POJEDYNCZYCH tagach [latex][/latex].
ODPOWIEDZ