Środkowa i średnia

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11473
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3157 razy
Pomógł: 748 razy

Środkowa i średnia

Post autor: mol_ksiazkowy »

Czy środkowa w trójkącie może mieć długość równą średniej geometrycznej boków które rozdziela ?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8589
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3352 razy

Re: Środkowa i średnia

Post autor: kerajs »

mol_ksiazkowy pisze: 9 mar 2021, o 13:04 Czy środkowa w trójkącie może mieć długość równą średniej geometrycznej boków które rozdziela ?
Tak. Przykładowo, taką długość ma środkowa rozcinająca jedno z ramion trójkąta o bokach: \(\displaystyle{ 2x \ , \ 2x \ , \ (2+ \sqrt{2}) x }\) .

Dodano po 9 godzinach 49 minutach 5 sekundach:
Ogólnie, w trójkącie o bokach \(\displaystyle{ a,b,c}\) i środkowej połowiącej bok \(\displaystyle{ a}\) równej średniej geometrycznej boków \(\displaystyle{ b}\) i \(\displaystyle{ c}\) zachodzi zależność: \(\displaystyle{ a= \sqrt{2} \left| b-c\right|}\)
ODPOWIEDZ