Odległość prostej od punktów

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
piotrtoip
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 3 lut 2018, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Odległość prostej od punktów

Post autor: piotrtoip »

Niech punkty A, B, C nie leżą na jednej prostej. Ile prostych \(\displaystyle{ \alpha}\) spełnia warunek:
\(\displaystyle{ d(A, \alpha ) = d(B, \alpha ) = d(C, \alpha )}\)?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Odległość prostej od punktów

Post autor: a4karo »

3
piotrtoip
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 3 lut 2018, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Re: Odległość prostej od punktów

Post autor: piotrtoip »

Tyle wiem, ale jak to udowodnić?
Chciałem skorzystać ze środka ciężkości trójkąta, ale to był głupi pomysł.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Odległość prostej od punktów

Post autor: a4karo »

Narysuj dwie proste równolegle przechodzącej przez te trzy punkty
piotrtoip
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 3 lut 2018, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Re: Odległość prostej od punktów

Post autor: piotrtoip »

już widzę, dziękuję!
ODPOWIEDZ