Boki tójkata

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Boki tójkata

Post autor: mol_ksiazkowy »

:arrow: Ile różnych trójkątów można zbudować z odcinków o długościach \(\displaystyle{ 1, ..., n}\) ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Boki tójkata

Post autor: a4karo »

Odcinek o długości `1` nie utworzy trójkąta z żadnymi innymi. Pozostaje zatem `n-1` odcinków i z nich można stworzyć \(\displaystyle{ \left\lfloor \frac{n-1}{3}\right\rfloor}\) trójkątów w następujący sposób:
\(\displaystyle{ n,n-1,2\\n-2,n-3,3\\n-4,n-5,4\\\dots}\)
aż do wyczerpania odcinków
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Boki tójkata

Post autor: kerajs »

spostrzeżenie:    
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Boki tójkata

Post autor: a4karo »

Jak widać interpretacja zadania nie jest jednoznaczna.

DLa `n=5` mamy trzy trójkąty `(2,3,4), (2,4,5), (3,4,5)` a to nie jest równe `T_2+T_1`
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Boki tójkata

Post autor: kerajs »

a4karo pisze: 2 lut 2021, o 15:33 Jak widać interpretacja zadania nie jest jednoznaczna.

DLa `n=5` mamy trzy trójkąty `(2,3,4), (2,4,5), (3,4,5)` a to nie jest równe `T_2+T_1`
Źle Pan spojrzał.

\(\displaystyle{
S_5=T_2\\
S_6=T_3+T_1\\
...\\S_{11}=T_8+T_6+T_4+T_2\\
S_{12}=T_9+T_7+T_5+T_3+T_1}\)

itd
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Boki tójkata

Post autor: a4karo »

Racja, zwracam humor :)
ODPOWIEDZ