Oblicze pole trójkąta

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
boberosynku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 12 lis 2020, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19

Oblicze pole trójkąta

Post autor: boberosynku »

Oblicz trójkąta dane przyjmij z rysunku kąt \(\displaystyle{ \alpha =58^\circ}\) , aby wyznaczyć pole musimy obliczyć \(\displaystyle{ H}\) całe zadanie w załączniku prosiłbym o pomoc
Ostatnio zmieniony 12 lis 2020, o 20:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u. Wolno zamieszczać TYLKO rysunki, tekst MUSI być przepisany.
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Re: Oblicze pole trójkąta

Post autor: JHN »

Ponieważ
\(\displaystyle{ {h\over4}=\tg\ \alpha}\)
i
\(\displaystyle{ \tg\ \alpha=\tg\ 58^\circ\approx 1,600}\)
to pozostaje rozwiązać równanie...

Pozdrawiam
boberosynku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 12 lis 2020, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19

Re: Oblicze pole trójkąta

Post autor: boberosynku »

Tyle to ja wiem mało pomocne
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Oblicze pole trójkąta

Post autor: piasek101 »

Znasz wysokość ?

Jak tak to teraz ze wzoru (klasycznego) na pole trójkąta.
ODPOWIEDZ