Oblicz miary kątów a,B,y
Oblicz miary kątów a,B,y
W okregu przeprowadzono średnicę \(\displaystyle{ AB}\) i rownoleglą do niej cięciwę \(\displaystyle{ CD}\). Oblicz kąty czworokąta \(\displaystyle{ ABCD}\) wiedząc że przekątna \(\displaystyle{ DB}\) jest dwusieczną kąta \(\displaystyle{ ABC}\).
Ostatnio zmieniony 7 lis 2020, o 22:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Oblicz miary kątów a,B,y
\(\displaystyle{ |\angle BDC| = \alpha }\) (miary kątów naprzemianległych wewnętrznych),
Dodano po 5 minutach 1 sekundzie:
lub z dopełnienia miar kątów do kąta półpełnego:
\(\displaystyle{ 90^{o} -\alpha + 90^{o} + |\angle BDC| = 180^{o}. }\)
Dodano po 5 minutach 1 sekundzie:
lub z dopełnienia miar kątów do kąta półpełnego:
\(\displaystyle{ 90^{o} -\alpha + 90^{o} + |\angle BDC| = 180^{o}. }\)
Re: Oblicz miary kątów a,B,y
Kurcze bo ja chciałabym też wstawić wam obraz który mam do tego zadania z zaznaczonym kątem 62stopni.
Proszę wam tylko jak to zrobić ? Ja mogę wstawić tutaj zdjęcie lub malunek jak pan Jestem nowa i nie wiem jak to zrobić
Proszę wam tylko jak to zrobić ? Ja mogę wstawić tutaj zdjęcie lub malunek jak pan Jestem nowa i nie wiem jak to zrobić
Ostatnio zmieniony 7 lis 2020, o 22:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Oblicz miary kątów a,B,y
\(\displaystyle{ \alpha + 62^{0} + \beta = 180^{o} }\) - suma miar kątów wewnętrznych trójkąta.
\(\displaystyle{ \beta + \gamma = 180^{0} }\) - suma miar kątów przyległych.
\(\displaystyle{ \gamma = 2\cdot 62^{o} = 124^{o} }\) - miara kąta środkowego opartego na tym samym łuku co kąt wpisany \(\displaystyle{ 62^{o}.}\)
Z tych równań otrzymujemy
\(\displaystyle{ \beta = 180^{o} - 124^{0} = 56^{o}, }\)
\(\displaystyle{ \alpha = 180^{o} - 56^{o} - 62^{o} = 62^{o},}\)
lub
\(\displaystyle{ \alpha = 62^{o} }\) - równość miar kątów przy podstawie trójkąta równoramiennego.
\(\displaystyle{ \gamma = 124^{o}.}\)
\(\displaystyle{ \beta + \gamma = 180^{0} }\) - suma miar kątów przyległych.
\(\displaystyle{ \gamma = 2\cdot 62^{o} = 124^{o} }\) - miara kąta środkowego opartego na tym samym łuku co kąt wpisany \(\displaystyle{ 62^{o}.}\)
Z tych równań otrzymujemy
\(\displaystyle{ \beta = 180^{o} - 124^{0} = 56^{o}, }\)
\(\displaystyle{ \alpha = 180^{o} - 56^{o} - 62^{o} = 62^{o},}\)
lub
\(\displaystyle{ \alpha = 62^{o} }\) - równość miar kątów przy podstawie trójkąta równoramiennego.
\(\displaystyle{ \gamma = 124^{o}.}\)
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Oblicz miary kątów a,B,y
Tak nie wstawisz, nie masz uprawnień. Wstaw na serwis hostingowy i wklej link. Pamiętaj, że wolno tak umieszczać tylko same rysunki, wszystkie rachunki trzeba zapisywać w \(\displaystyle{ \LaTeX}\)u.
JK