Odcinki i trójkąt

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Odcinki i trójkąt

Post autor: mol_ksiazkowy »

Niech \(\displaystyle{ ABC}\) będzie trójkątem prostokątnym; i ma kąt prosty przy wierzchołku \(\displaystyle{ C}\) i niech \(\displaystyle{ CD}\) będzie wysokością w tym trójkącie (\(\displaystyle{ D}\) jest na boku \(\displaystyle{ AB}\)). Punkt \(\displaystyle{ X}\) jest na boku \(\displaystyle{ CD}\), zaś \(\displaystyle{ K}\) jest takim punktem na \(\displaystyle{ AX}\), że \(\displaystyle{ BK=BC}\) i analogicznie \(\displaystyle{ L}\) jest takim punktem na \(\displaystyle{ BX}\), że \(\displaystyle{ AL=AC}\). Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ M}\) jest punktem wspólnym \(\displaystyle{ AL}\) i \(\displaystyle{ BK}\), to \(\displaystyle{ MK=ML}\).
Ostatnio zmieniony 3 lis 2020, o 15:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
ODPOWIEDZ