Zależność pomiędzy sin or cos
-
- Użytkownik
- Posty: 490
- Rejestracja: 11 sty 2011, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 261 razy
- Pomógł: 7 razy
Zależność pomiędzy sin or cos
Witam,
Dla rysunku
Dlaczego \(\displaystyle{ \cos(\theta_2) = \pm \sin(\theta_1)}\) chodzi mi oczywiście o to dlaczego \(\displaystyle{ \pm }\)
Oraz dlaczego skoro wwystepuje \(\displaystyle{ \pm }\) w dalszym ciagu prawdziwa jest równość \(\displaystyle{ \cos^2(\theta_1) + \cos^2(\theta_2) = 1}\)
Dziekuję
Dodano po 32 minutach 13 sekundach:
Być może odpowiedź na pytanie dlaczego +/- leży w dodatkowym komentarzu który znalazłem "Ze względy na sposób zdefiniowania kątów na rysunku, nie zawsze mamy `\theta_1 + \theta_2 = \frac{\pi}{2}` ?
Dla rysunku
Dlaczego \(\displaystyle{ \cos(\theta_2) = \pm \sin(\theta_1)}\) chodzi mi oczywiście o to dlaczego \(\displaystyle{ \pm }\)
Oraz dlaczego skoro wwystepuje \(\displaystyle{ \pm }\) w dalszym ciagu prawdziwa jest równość \(\displaystyle{ \cos^2(\theta_1) + \cos^2(\theta_2) = 1}\)
Dziekuję
Dodano po 32 minutach 13 sekundach:
Być może odpowiedź na pytanie dlaczego +/- leży w dodatkowym komentarzu który znalazłem "Ze względy na sposób zdefiniowania kątów na rysunku, nie zawsze mamy `\theta_1 + \theta_2 = \frac{\pi}{2}` ?
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 27 paź 2015, o 23:44
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 30 razy
Re: Zależność pomiędzy sin or cos
Tam zawsze będzie plus, kąty na rysunku są już zdefiniowane a \(\displaystyle{ \theta_1 + \theta_2}\) zawsze będzie \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 490
- Rejestracja: 11 sty 2011, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 261 razy
- Pomógł: 7 razy
Re: Zależność pomiędzy sin or cos
No właśnie też nie mam pojęcia skąd taka adnotacja
Ktoś jest w stanie wyjaśnić dlaczego \(\displaystyle{ \displaystyle{ \cos(\theta_2) = \pm \sin(\theta_1)}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Zależność pomiędzy sin or cos
Nie powinieneś sie przejmować znakami sinusa i kosinusa - ktoś napisał ten znak z nadmiaru ostrożności.
A może być też tak, że ktoś liczy kąty od prostej ukośnej, i wtedy jeden bedzie ujemny a drugi dodatni.
W końcu niezależnie od tego jaki znak tam wstawisz, suma kwadratów kosinusów tych kątów jest równa jedynce
A może być też tak, że ktoś liczy kąty od prostej ukośnej, i wtedy jeden bedzie ujemny a drugi dodatni.
W końcu niezależnie od tego jaki znak tam wstawisz, suma kwadratów kosinusów tych kątów jest równa jedynce
-
- Użytkownik
- Posty: 490
- Rejestracja: 11 sty 2011, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 261 razy
- Pomógł: 7 razy
Re: Zależność pomiędzy sin or cos
No nie wiem, autor niby wyraznie pisze, ze suma tych katów to nie zawsze 180 stopni czego ja zupełnie nie widzę... i później w równaniach wszedzie wstawia to `\pm`
PS: a4karo, mógłbyś rzucić okiem na powiązany temat -> Równania prostych, cosinusy kierunkowe (Post by Mondo #5617574) Dziękuję
PS: a4karo, mógłbyś rzucić okiem na powiązany temat -> Równania prostych, cosinusy kierunkowe (Post by Mondo #5617574) Dziękuję
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Zależność pomiędzy sin or cos
Jak liczysz kąty od prostej ukośnej, to ich suma nie musi się zgadzać.
Usuwać minusa nie można, ale można pomnożyć obie strony przez - 1
Usuwać minusa nie można, ale można pomnożyć obie strony przez - 1
-
- Użytkownik
- Posty: 490
- Rejestracja: 11 sty 2011, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 261 razy
- Pomógł: 7 razy
Re: Zależność pomiędzy sin or cos
No tak tyle tylko, że wtedy nie zachodzi ta równość \(\displaystyle{ \displaystyle{ \cos(\theta_2) = \sin(\theta_1)}}\) zgadza się? Po prostu jeśli mierzymy od prostej ukośnej jak to nazywasz, czyli żeby być ścisłym od osi `x_1` to mamy zupełnie inaczej zdefiniowane katy.
Racja, OK. A to równanie \(\displaystyle{ \displaystyle{ X_2 = X_1 \tan(\theta_1) + C}}\) kojarzysz z czego wynika? Najbardziej mnie zaskakuje jakaś stała tutaj
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 27 paź 2015, o 23:44
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 30 razy
Re: Zależność pomiędzy sin or cos
Odpowiedź na zadanie pytanie została już udzielona. Jeśli chcemy zabrać się do analizy i interpretacji to potrzebny jest kontekst. Jaki jest tytuł książki, z której rysunek pochodzi? Albo jakieś cytaty.