Obliczanie współrzędnych punktu trójkąta

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
shnycell
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 13 sie 2017, o 00:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy

Obliczanie współrzędnych punktu trójkąta

Post autor: shnycell »

Witam,
mam taki trójkąt i w zasadzie wszystkie dane, muszę obliczyć współrzędne punktu \(\displaystyle{ C}\) i cos nie za bardzo mi to wychodzi :oops:

Kod: Zaznacz cały

https://ibb.co/BzSnGnL
Ostatnio zmieniony 13 sie 2020, o 17:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie wyłączaj BBCode! Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Obliczanie współrzędnych punktu trójkąta

Post autor: a4karo »

Dokładnie nie obliczysz, bo dane nie są zgodne : ten trójkąt nie jest prostokątny
shnycell
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 13 sie 2017, o 00:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy

Re: Obliczanie współrzędnych punktu trójkąta

Post autor: shnycell »

tzn. dane są mniej więcej zaokrąglone, bardziej chodzi mi o zasadę, jestem cienki z matematyki i nie mogę wymyślić tego równania :oops:
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Obliczanie współrzędnych punktu trójkąta

Post autor: a4karo »

Przepis jest taki (z wielu możliwych)
1 napisz równanie prostej AB
2 napisz równanie prostej prostopadłej do niej przechodzącej przez A
3 na tej prostej znajdź dwa punkty odległe od A o 0.5
4 wybierz ten właściwy


Jak znasz liczby zespolone, to jest jeszcze prościej
`C=A+(B-A) i/4`
shnycell
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 13 sie 2017, o 00:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy

Re: Obliczanie współrzędnych punktu trójkąta

Post autor: shnycell »

O dzięki za wskazówkę! Liczb zespolonych nie znam, ale postaram się pojąć to zagadnienie.
shnycell
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 13 sie 2017, o 00:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy

Re: Obliczanie współrzędnych punktu trójkąta

Post autor: shnycell »

.... no właśnie liczę i liczę i wszystko ładnie wychodzi dla liczb całkowitych, problem pojawia się przy liczbach zmiennoprzecinkowych, w sposobie z równaniem prostej wynik jest bliższy (sprawdzam na komputerze w programie wektorowym), a w sposobie z liczbami zespolonymi, rzeczywiste wychodzą dobrze a zmiennoprzecinkowe totalne bzdury...
nie mam pomysłu.

Dodano po 14 godzinach 20 minutach 46 sekundach:
coś tam jeszcze pokombinuje innymi sposobami, nie tracę wiary w dobry wynik :D
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Obliczanie współrzędnych punktu trójkąta

Post autor: a4karo »

`.88+.5i+(2.75-.88+0.7i)i/4=0.705 + 0.9675 i`

Albo tak: wyznaczamy punkty przecięcia dwóch okregów o zadanych promieniach i środkach:
\(\displaystyle{ \begin{cases} (x-0.88)^2+(y-0.5)^2=0.5^2\\ (x-2.75)^2+(y-1.2)^2=2.06^2\end{cases}}\)
i dostajemy `x≈0.703142, y≈0.967677`
shnycell
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 13 sie 2017, o 00:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy

Re: Obliczanie współrzędnych punktu trójkąta

Post autor: shnycell »

tak właśnie na te równania okręgu też wpadłem i wyszło dobrze :D ale jestem nie kumaty
Jeszcze raz dzięki za odzew!
ODPOWIEDZ