Suma pierwszych 100 liczb naturalnych przedstawiona jako pole trójkąta

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
JoeLevis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 25 kwie 2020, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
wiek: 24

Suma pierwszych 100 liczb naturalnych przedstawiona jako pole trójkąta

Post autor: JoeLevis »

Witam,

Ostatnio naszła mnie taka myśl, jeśli chciałbym policzyć \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{100} n}\), to wpadł mi pomysł, żeby zsumować kolejne wartości 'słupków' na osi liczbowej, tj gdyby dla\(\displaystyle{ f(1) = 100}\), potem\(\displaystyle{ f(2)=99}\),\(\displaystyle{ f(3)=98}\) itd., to dostaniemy malejące 'słupki wartości', wystarczyłoby zsumować wartości tych słupków czyli \(\displaystyle{ 100+99+98...}\) co za tym idzie, jeśli połączyć szczyty tych słupków i zobrazować to geometrycznie, to dostajemy trójkąt prostokątny równoramienny opisany osią rzędnych z \(\displaystyle{ y_{max}=100}\)(maksymalna wartość w przedziale 1-100), oraz na \(\displaystyle{ x \in \left<1;100\right>}\) (ilość liczb, które bierzemy pod uwagę), natomiast przeciwprostokątna jest odcinkiem który leży na szczytach tych 'słupków', w zwiazku z czym zsumowanie wartości tych 'słupków' sprowadzałoby się do policzenia pola takiego trójkąta, co daje nam \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} \cdot 100\right) \cdot 100 = 5000}\) natomiast przecież \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{100} n =5050}\). Skąd bierze się to dodatkowe \(\displaystyle{ 50}\)?
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2020, o 15:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Suma pierwszych 100 liczb naturalnych przedstawiona jako pole trójkąta

Post autor: kerajs »

Ty łączysz przeciwprostokątną lewe górne wierzchołki prostokątnych słupków. Odcina ona 50 trójkącików prostokątnych o przyprostokątnych równych 1. Suma ich pól to brakujące 50.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Suma pierwszych 100 liczb naturalnych przedstawiona jako pole trójkąta

Post autor: a4karo »

To nie jest kwadrat lecz prostokąt
JoeLevis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 25 kwie 2020, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
wiek: 24

Re: Suma pierwszych 100 liczb naturalnych przedstawiona jako pole trójkąta

Post autor: JoeLevis »

kerajs pisze: 26 kwie 2020, o 15:25 Ty łączysz przeciwprostokątną lewe górne wierzchołki prostokątnych słupków. Odcina ona 50 trójkącików prostokątnych o przyprostokątnych równych 1. Suma ich pól to brakujące 50.
Fakt, doszedłem do tego właśnie w miedzyczasie, rysując to ładnie w kratkach to zauważyłem, dzięki ślizczne i tak :)

Druga sprawa, chcąc się pobawić na wstępie do analizy, zauważyłem, że skoro całka jest polem pod wykresem funkcji, to skoro taka całka byłaby opisana wzorem \(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{100} -x+100 dx}\) i chcąc w ten sposób policzyć pole pod takim wykresem dostaniemy z takiej całki przecież
\(\displaystyle{ f(x)=-1+C}\) tak? więc o co tu chodzi?

Przepraszam jeśli zadaję głupie pytania, ponad liceum humanistyczne jestem zupełnym samoukiem i dopiero z ciekawości próbuję się tym bawić i jeszcze paru rzeczy nie rozumiem
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Suma pierwszych 100 liczb naturalnych przedstawiona jako pole trójkąta

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ \int_{0}^{100} (-x+100) dx=( \frac{-1}{2}x^2+100x) \bigg|_{0}^{100}=(\frac{-1}{2} \cdot 100^2+100 \cdot 100)-(\frac{-1}{2} \cdot 0^2+100 \cdot 0)=5000 }\)
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Re: Suma pierwszych 100 liczb naturalnych przedstawiona jako pole trójkąta

Post autor: mol_ksiazkowy »

przedstawiona jako pole
:arrow: \(\displaystyle{ t_n + t_{n+1}= (n+1)^2}\)
ODPOWIEDZ