Podział trójkąta równobocznego
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 13 sty 2016, o 00:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 12 razy
Podział trójkąta równobocznego
W jaki sposób podzielić trójkąt równoboczny o boku równym 2 na trzy części, żeby później z tych części złożyć trójkąt prostokątny?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Podział trójkąta równobocznego
Ciąć :
1) wzdłuż wysokości
2) otrzymany prostokątny przeciąć wzdłuż środkowej poprowadzonej z kąta \(\displaystyle{ 60}\).
1) wzdłuż wysokości
2) otrzymany prostokątny przeciąć wzdłuż środkowej poprowadzonej z kąta \(\displaystyle{ 60}\).
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Podział trójkąta równobocznego
... a wtedy złożony trójkąt ma przyprostokątne \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
Ciąć :
1) wzdłuż wysokości
2) jeden z otrzymanych trójkątów prostokątnych przeciąć wzdłuż środkowej poprowadzonej z kąta \(\displaystyle{ 30^\circ}\).
a wtedy złożony trójkąt ma przyprostokątne \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ 2\sqrt{3}}\)
Ciąć :
1) wzdłuż wysokości
2) jeden z otrzymanych trójkątów prostokątnych przeciąć wzdłuż środkowej poprowadzonej z kąta \(\displaystyle{ 30^\circ}\).
a wtedy złożony trójkąt ma przyprostokątne \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ 2\sqrt{3}}\)