Zadanie z bokami trójkąta

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Santie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 6 gru 2006, o 21:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Janów Lubelski
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 3 razy

Zadanie z bokami trójkąta

Post autor: Santie »

1)Pole trójkąta prostokątnego jest równe \(\displaystyle{ 180 cm^{2}}\) a promień okręgu wpisanego w ten trójkąt ma długość 4cm.Oblicz długośći boków tego trójkąta.


2)Wysokość trójkąta prostokątnego poprowadzona na przeciwprostokątną dzieli ją na odcinki długości 1cm i 49 cm.Oblicz pole tego trójkąta.


Dzięki:)
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Zadanie z bokami trójkąta

Post autor: ariadna »

1)

\(\displaystyle{ \begin{cases} S=(\frac{a+b+c}{2})r\\\frac{ab}{2}=S\\a^{2}+b^{2}=c^{2}\end{cases}}\)

Boki: 9,40,41
Santie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 6 gru 2006, o 21:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Janów Lubelski
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 3 razy

Zadanie z bokami trójkąta

Post autor: Santie »

No właśnie do tego momentu doszłem a później to nie wiem jak to rozwiązać

Pomocy.
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Zadanie z bokami trójkąta

Post autor: ariadna »

Podstaw wartości liczbowe.
Wyznacz z drugiego b, potem z pierwszego c. Wszystko masz teraz uzależnione od a. Wstawiasz do trzeciego. Wymnażasz, redukujesz i masz równanie kwadratowe na a. I wychodzi.
Santie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 6 gru 2006, o 21:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Janów Lubelski
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 3 razy

Zadanie z bokami trójkąta

Post autor: Santie »

Już wiem jak to zrobić przedstawiłem za pomocą wzoru skróconego mnożenia i wyszło.


Dzięki wielkie:D
ODPOWIEDZ