Problem z nietypowym rozwiązaniem trójkąta

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
gklub
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 28 lut 2020, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
wiek: 60

Problem z nietypowym rozwiązaniem trójkąta

Post autor: gklub »

Witam bywalców

Jestem tu nowy i piszę bo potrzebna podpowiedź do rozwiązania problemu.
Nie wiem jak wrzucić rysunek ale spróbuję problem opisać:

Jest trójkąt ostrokątny \(\displaystyle{ ABC}\).
Niech \(\displaystyle{ AB}\) będzie jego podstawą.
Z "górnego" wierzchołka \(\displaystyle{ C}\) prowadzimy sieczną (dowolną, nie dwusieczną) kąta \(\displaystyle{ ACB}\) tak, że przecina podstawę \(\displaystyle{ AB}\) w punkcie \(\displaystyle{ D}\).
Na siecznej oznaczamy wewnątrz trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) punkt \(\displaystyle{ E}\) tak, że powstaje odcinek \(\displaystyle{ CE}\).
Punty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) są wierzchołkami kątów \(\displaystyle{ CAE}\) i \(\displaystyle{ CBE}\) odpowiednio, pod jakimi "widziany" jest odcinek \(\displaystyle{ CE}\) z punktów \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\).

Dane są: długość boku \(\displaystyle{ AC}\), długość podstawy \(\displaystyle{ AB}\), długość odcinka \(\displaystyle{ CE}\) oraz kąty \(\displaystyle{ CAE}\) i \(\displaystyle{ CBE}\).

Trzeba znaleźć długość trzeciego boku \(\displaystyle{ BC}\).

Z cosinusów można rozwiązać trójkąt \(\displaystyle{ AEC}\).
Jeszcze nie daje to możliwosci obliczenia \(\displaystyle{ BC}\).
Wydaje sie, że dopiero powiązanie z dlługością podstawy \(\displaystyle{ AB}\) będzie to możliwe, ale brak mi pomysłu.

Będę wdzięczny za podpowiedź :)

Pozdrawiam
GK
Ostatnio zmieniony 29 lut 2020, o 22:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Re: Problem z nietypowym rozwiązaniem trójkąta

Post autor: Bran »

Wskazówka: \(\displaystyle{ \frac{P_{ADC}}{P_{DBC}} = \frac{AD}{DB}}\) i \(\displaystyle{ \frac{P_{ADE}}{P_{DBE}} = \frac{AD}{DB}}\).
ODPOWIEDZ