Okręgi wpisane w trójkąty

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 541
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 497 razy
Pomógł: 5 razy

Okręgi wpisane w trójkąty

Post autor: 41421356 »

Punkt \(\displaystyle{ D}\) leży na boku trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) w taki sposób, że okrąg wpisany w trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\) oraz okrąg wpisany w trójkąt \(\displaystyle{ ACD}\) mają te same promienie. Niech ponadto \(\displaystyle{ \angle A=\alpha}\), \(\displaystyle{ \angle B=\beta}\) oraz \(\displaystyle{ \alpha\leq\beta\leq 90°}\)

a.) Wyznacz stosunek długości \(\displaystyle{ AD}\) do \(\displaystyle{ AB}\) w terminach \(\displaystyle{ \alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \beta}\)

b.) Kiedy powyższy stosunek będzie wynosił \(\displaystyle{ 0}\), a kiedy \(\displaystyle{ 1}\)?

Mam problem z rozrysowaniem tej sytuacji. Nie widzę tych okręgów o tym samym promieniu.

Dodano po 8 godzinach 55 minutach 32 sekundach:
Edit: Chodzi oczywiście o okręgi opisane, a nie wpisane w te trójkąty.
ODPOWIEDZ