trójkąt - nierówność

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
klimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 13 paź 2017, o 08:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tu
Podziękował: 42 razy

trójkąt - nierówność

Post autor: klimat »

Niech \(\displaystyle{ ABC}\) będzie trójkątem o bokach \(\displaystyle{ a,b,c}\) oraz niech \(\displaystyle{ R}\) będzie promieniem okręgu opisanego na tym trójkacie. Wykaż że

\(\displaystyle{ R\ge 2 \min(|a-b|,|b-c|,|c-a|)}\).
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1657
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 472 razy

Re: trójkąt - nierówność

Post autor: timon92 »

co więcej, równość w powyższej nierówności zachodzi, jeśli \(BM=2AM=2CM=\sqrt 2 R\), gdzie dwusieczna kąta \(CBA\) przecina okrąg opisany na naszym trójkącie ponownie w punkcie \(M\)
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1665
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 445 razy

Re: trójkąt - nierówność

Post autor: bosa_Nike »

Ukryta treść:    
Dodano po 6 godzinach 26 minutach 33 sekundach:
bosa_Nike pisze: 22 lut 2020, o 21:57 Nierówność jest równoważna $$\frac{(x+y)(y+z)(z+x)}{2(x+y+z)}{\color\red{\; -\; }}\frac{4xyz}{x+y+z}\ge\min\left\{(y-z)^2,(x-y)^2,(z-x)^2\right\}$$ lub $$\frac{(x+y+z)(xy+yz+zx)-9xyz}{2(x+y+z)}\ge\min\left\{(y-z)^2,(x-y)^2,(x-z)^2\right\}.$$
Wrrrrr...
ODPOWIEDZ